Amerika prijeti Bjelorusiji novim sankcijama

0

Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost uvođenja novih sankcija Belorusiji, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo, komentarišući hapšenje beloruske opozicionarke Marije Kolesnjikove.

„Sjedinjene Američke Države u koordinaciji sa našim partnerima i saveznicima razmatraju uvođenje dodatnih ciljanih sankcija kako bi se osiguralo da se pozovu na odgovornost oni koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava i represijama u Belorusiji“, navodi se u pismenom saopštenju Pompea.

Pored toga, on je izrazio zabrinutost zbog vesti da su Kolesnjikovu „kidnapovali“ i da su pokušavali da je nasilno proteraju u Ukrajinu, zajedno sa drugim predstavnicima Koordinacionog saveta.

Podsetimo, predstavnici Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Anton Rodnjenkov, Ivan Kravcov i članica predsedništva saveta Marija Kolesnjikova pokušali su juče automobilom da napuste Belorusiju i uđu u Ukrajinu. Kako je saopštila pogranična služba Belorusije, Kolesnjikova i dvojica opozicionara su prošli proveru dokumenata na beloruskoj granici i uputili su se ka Ukrajini. Međutim, na putu ka ukrajinskoj granici sreli su pograničnu kontrolu nakon čega je njihov automobil naglo ubrzao, čime su ugrozili život jednom pripadniku granične službe. Prema rečima portparola pogranične službe Belorusije Antona Bičkovskog, Kolesnjikovu su „izbacili“ iz automobila. Nakon toga su je beloruski graničari zadržali kako bi razjasnili događaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.