Amerika odbila da učestvuju u Astanskom procesu o Siriji

0

Sjedinjene Američke Države smatraju međusirijske pregovore u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija boljim načinom rešavanja konflikta u Siriji i ne planiraju da kao posmatrači učestvuju na sastanku u Astanskom formatu (Rusija, Iran, Turska), saopštio je američki ambasador u Kazahstanu Vilijam Mozer.

„Smatramo da su pregovori u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, najprikladniji proces za rešavanje ovog sukoba. Zato, ne želimo da budemo posmatrači u drugom procesu“, rekao je Mozer.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobjeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) u Siriji i Iraku. U pojedinim djelovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbjeglica.

Od 2017. godine u Nur-Sultanu vode se pregovori, poznatiji kao Astanski format, po ranijem nazivu glavnog grada Kazahstana. U januaru 2018. godine Soči je bio domaćin kongresa nacionalnog dijaloga Sirije, koji je bio prvi pokušaj od početka sukoba da se okupi širok sastav učesnika. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o stvaranju ustavnog komiteta koji djeluje u Ženevi i čiji je glavni zadatak priprema ustavne reforme.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.