Američki senatori predložili uvođenje sankcija Rusiji zbog Navaljnog

0

Grupa američkih senatora uvela je nacrt zakon o sankcijama protiv Rusije zbog incidenta sa Aleksejem Navaljnim, navodi se u saopštenju na sajtu senatora Marka Rubija.

Dokumentom se predviđa uvođenje sankcija ruskim zvaničnicima koji su, prema mišljenju njegovih autora, „umiješani u otvoreno narušavanje međunarodnog prava“, uključujući navodno „trovanje“ Navaljnog.
Nacrt zakona zahtijeva od američkih vlasti da izvijeste Kongres o onome što znaju o finansijama predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovog okruženja. Osim toga, on obavezuje Bijelu kuću da izvijesti da li je Rusija prekršila američke zakone o zabrani upotrebe hemijskog i biološkog oružja.

​Dokument su podržali republikanski senatori Marko Rubio i Mit Romni, kao i demokrate Kris Kuns, Ben Kardin i Kris Van Holen.

Da bi nacrta zakona mogao da bude usvojen, moraju ga podržati Senat i Predstavnički dom i potpiše američki predsjednik.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gdje je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Ljekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtjev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Njemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahtjeva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Njemačka klinika „Šarite“ saopštila je u srijedu da je on otpušten iz bolnice.

Pri tome se zna da je njemačka obaviještajna služba BND imala pristup „Novičoku“ od 1990-tih godina. Supstancu je takođe proučavalo oko 20 zapadnih država, dok je Rusija još 1992. godine zaustavila razvoj u oblasti hemijskog oružja, a 2017. uništila cjelokupne raspoložive zalihe takvih supstanci pod kontrolom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.