Američki magazin “Blumberg”: Najdugovječniji lider u Evropi sad želi i svoju Crkvu!

3

Širom male zemlje od svega 620 000 stanovnika rastu ljuti protesti u rijetkom pokazivanju prkosa prema čovjeku koji se od sluge Slobodana Miloševića pretvorio u najdugovječnijeg lidera u Evropi, piše američki magazin Blumberg.

Izgrađen u skoro vertikalnoj litici sa spektakularnim pogledom na dolinu, manastir Ostrog predstavlja jedno od najvećih svetilišta u Evropi. Od 17. vijeka preživi je mnoge ratove i previranja koja su odredila najneuređeniji region u Evropi.

Kompleks crkava sada je simbol nove borbe oko kulturnog identiteta, a u svetu hrišćanskog pravoslavlja tu se neminovno radi o moći i naciji.

Manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iako se nalazi u Crnoj Gori, najmanjoj od šest bivših jugoslovenskih republika.

Predsjednik Crne Gore želi da ustanovi svoju pravoslavnu crkvu i tako svoju zemljudalje udalji iz orbite Rusije i Srbije. Država u sprovođenju plana može da uzme crkvena imanja uključujući i Ostrog. Vjernici su ipak jasno stavili do znanja gde se nalazi njihova odanost i na čijoj su strani.

Crna Gora se pridružila NATO-u 2017. i nastavila svoj put ka EU, ali okretanje leđa SPC je jedan korak previše za mnoge.

„Nikad u istoriji jedan ateista i komunista nije napravio crkvu“ saopštio je sveštenik iz Ostroga Jovan Radović za za Blumbeg.

„Nevjerovatno je koliko je posvećen tom zadatku. Uloga crkve je da spasava ljude od grijeha, ne da stvara nove nacije.“

3 Comments
 1. Jocko komentariše

  bas je blagoglagoljiv pop Jovan

  1
  10
 2. aooo komentariše

  Ako ste korektan portal onda prenesite i dio istog clanka dje pricaju o drzavnom udaru i ucescu Rusije ili samo vjerujete Blumbergu u djelovima koji vam se svidjaju

 3. Djuro komentariše

  Hahaha, sta li rade DPS botobi na portal Borba,…ko zna?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.