Američki brodovi uplovili u Južno kinesko more

0

Američki ratni brodovi, predvođeni nosačem aviona „Teodor Ruzvelt“, uplovili su u Južno kinesko more da bi, kako je saopštila američka vojska, promovisali slobodu plovidbe.

Američka vojska je navela da su brodovi u Južnom kineskom moru, na koje pravo polaže Kina, kako bi izveli rutinske operacije koje „osiguravaju slobodu na moru, grade partnerstvo koje njeguje pomorsku stabilnost“, objavio je Rojters, napominjući da se sve dešava u trenutku rastućih tenzija Kine i Tajvana.

Kina se često žalila zbog toga što se američki ratni brodovi približavaju ostrvima u Južnom kineskom moru, gde se za vlasništvo nad ostrvima takmiče i Vijetnam, Malezija, Filipini, Bruneji i Tajvan, prenio je Tanjug.

Podsjetimo, osam kineskih bombardera, četiri lovca i jedan protivpodmornički avion ušli su u subotu u vazdušni prostor Tajvana na jugozapadu ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane te kineske autonomne oblasti čiju samoproklamovanu nezavisnost priznaju pojedine države svijeta.

Oglasio se i Stejt department, koji je apelovao na Peking da prekine „vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan“ i da se umjesto toga okrene smislenom dijalogu sa „demokratski izabranim predstavnicima Tajvana“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova SAD Ned Prajs.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.