Ambasadorka Italije: Nova Vlada napravila značajan iskorak na putu Crne Gore ka EU

0

Crna Gora nakon perioda zastoja ponovo kreće na put ka Evropskoj uniji, ocijenila je italijanska ambasadorka Andreina Marsela.

Ona je, to rekla na GeoAdriatik, međunarodnom simpozijumu koji je u toku u Trstu o temama diplomatije, ekonomije, nauke i religije.  Tokom panela na temu „Istočna Evropa: italijanska ekonomija kao podrška integraciji i rastu”, Marsela je objasnila da je u Crnoj Gori „proces približavanja Evropskoj uniji bio u zastoju i blokiran dugi niz godina“.

„Situacija više nije ovakva jer zemlja je napravila značajan korak ka EU otkako je nova vlada stupila na dužnost krajem oktobra“, rekla je Marsela, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

On je rekla da je nova vlast deblokirala regulativu u sektoru pravosuđa, koja je u nekim slučajevima bila na čekanju i po 5-6 godina, i sprovela je veoma intenzivnu aktivnost zakonodavne reforme.

„Čekamo da saznamo kakva će biti odluka država članica, ako sve bude kako se nadamo, do kraja juna trebalo bi da se održi druga Međuvladina konferencija u vezi sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da potvrdi, uz države članice, ovaj izuzetan iskorak Crne Gore ka narednim ciljevima u pogledu približavanja Evropskoj uniji“, kazala je Marsela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.