Ambasada Turske ne da na osmansku krvavu zaostavštinu u Crnoj Gori: TIKA-inim donacijama se ne može prikriti istorijska istina

0

„Neprihvatljive su uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima koje su nedavno objavljene u crnogorskim medijima“, saopšteno je iz Ambasade Republike Turske, na društvenoj mreži X.

Oni su kazali da je negativna upotreba termina „Turci“, čak i kao istorijska referenca, za žaljenje.

„U potpunosi podržavamo izjave uvaženih predsjednika i premijera Crne Gore. Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koji prijete cijelom evropskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori. Nastavićemo da podržavamo etničku i religijsku harmoniju i toleranciju u Crnoj Gori, kao što smo i do sada“, navodi se na nalogu Ambasade Republike Turske na Iksu.

Po ovome, niko u Crnoj Gori ne bi smio u negativnom kontekstu da spomene period kada smo bili pod turskim ropstvom, da se ambasada Turske ne bi uzrujala zbog isticanja nepobitnih istorijskih činjenica koje bacaju svijetlo na period turske vladavina ovim prostorima, a koji je u neskladu sa turskim serijama koje u svojoj radnji obuhvaćaju taj period.

Umjesto što nasijedaju na spinove pojedinih medija i njima bliskih političkih partija koji su posle tri dana izvukli iz konteksta Kovačevićevu izjavu sa Grhovca, turskoj ambasadi  preporučujemo da malo kritičkije gleda na istorijsku ulogu Osmanskog carstva u Crnoj Gori. Neće biti da su tih vjekova u Crnoj Gori tekli med i mlijeko kako je svojevremeno tvrdio reis Islamske zajednice Crne Gore u Crnoj Gori. On je jednom prilikom izjavio da je za vrijeme osmanske okupacije Crna Gora dosegla najveći stepen demokratskog razvoja.

Takođe, molimo ambasadu Turske da se ne brine o Crnogorcima u Crnoj Gori i da ne pomisli da je TIKA-inim donacijama uspjela prikriti istorijsku istinu koje su svjesni svi oni koji nisu prodali vjeru za NATO večeru. A takvih je, nažalost onih koji sa višednevnim zakašnjenjem fabrikuju afere, mnogo u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.