Ambasada Rusije u Beogradu o NATO bombardovanju: Takvo zlo se ne smije nikad ponoviti

0

Ambasada Rusije u Beogradu je, povodom godišnjice NATO agresije na SRJ, poručila da se takvo zlo ne smije nikada više ponoviti.

Uz podsjećanje da je odluka o bombardovanju donijeta uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava, Ambasada u saopštenju navodi da će Rusija nastaviti odlučno da se zalaže za striktno poštovanje univerzalnih međunarodno-pravnih normi, kao što je princip nemiješanja u unutrašnje poslove suverenih država.

„U tom kontekstu podržaćemo sve napore koji će doprinositi tome da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rješenje koje odgovara interesima naroda Srbije i međunarodnom pravu“, ističe se u saopštenju i napominje da su parametri rešavanja kosovskog pitanja definisani rezolucijom SB UN 1244 koja i danas igra u rješavanju tog pitanja temeljnu ulogu, piše Sputnjik.

Ambasada Rusije podsjeća i da je tokom 78 dana varvarskog bombardovanja, koje je cinično prikazano kao „humanitarna intervencija u ime spasavanja izbeglica“, poginulo oko dve hiljade civila, da je uništen značajni dio infrastrukturnih i industrijskih kapaciteta zemlje, kao i da je porušeno na hiljade civilnih objekata.

„Primjena municije sa osiromašenim uranijumom dovela je do nepovratnog zaražavanja u nizu regija zemljišta i podzemnih voda“, ukazuje Ambasada Rusije.

Kako se konstatuje, ogromna šteta naneta je arhitekturi mira i bezbjednosti u Evropi i međunarodnoj stabilnosti.

„Nakon Jugoslavije, kao što se zna, uslijedila je cijela serija zapadnih operacija uz primenu snage koje su pokrenute pod propagandističkim izgovorima, bez sankcije Savjeta bezbjednosti UN ili uz izopačeno tumačenje mandata dodeljenog od strane SB UN“, kaže se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ambasada Rusije navodi da su zajedničkim naporima Moskve i Beograda u junu 1999. godine napadi projektilima Sjevernoatlantske alijanse zaustavljeni i da se uspelo da se situacija oko srpske pokrajine Kosovo i Metohija vrati na političko-diplomatski kolosjek.

„Takvo zlo, kao što je bila agresija NATO-a protiv Jugoslavije, ne smije se nikada ponoviti“, zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.