Ambasada Rumunije nastaviće sa realizacijom kurseva i aktivnosti obrazovnog karaktera

0

Ambasada Rumunije u Crnoj Gori nastaviće u narednoj godini sa realizacijom kurseva koji se odnose na besplatno učenje rumunskog jezika, aktivnostima obrazovnog karaktera u saradnji crnogorskih i rumunskih gradova i aktivnostima koje se odnose na jačanje saradnje univerziteta dvije zemlje, a sagledaće se i mogućnost aktivnije podrške rumunskih kompanija, posebno onih velikih kakva je Be Defende, konstatovano je tokom jučerašnjeg susreta ministarke prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Anđele Jakšić Stojanović sa ambasadorom Rumunije Viorel-Matei Ardeleanuom.

Tokom srdačnog i prijateljskog razgovora, u kome je dosadašnja saradnja dvije zemlje, posebno u oblasti obrazovanja, ocijenjena kao veoma uspješna, akcenat je stavljen na zajedničke aktivnosti koje predstoje u narednom periodu.

To se, kako su pojasnili iz MPNI, u prvom redu, odnosi na realizaciju projekta “Smart Laboratory” namijenjenog crnogorskim srednjim školama u smislu podrške STEAM obrazovanje, kao i doniranju IT opreme-3D printera i opreme za realizaciju nastavnih aktivnosti u domenu robotike.

“Takođe, ambasada Rumunije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija nastaviće u narednoj godini sa realizacijom kurseva koji se odnose na besplatno učenje rumunskog jezika, aktivnostima obrazovnog karaktera u saradnji crnogorskih i rumunskih gradova i aktivnostima koje se odnose na jačanje saradnje univerziteta dvije zemlje, a sagledaće se i mogućnost aktivnije podrške rumunskih kompanija, posebno onih velikih kakva je Be Defender”, navedeno je u saopštenju resora.

Dogovoren je, dodaju, i nastavak saradnje u oblasti nauke i inovacija, u smislu usaglašavanja i potpisivanja Sporazuma o bilateralnoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji između Crne Gore i Rumunije.

“A sagledane su i neke od mogućnosti buduće saradnje Naučno-tehnološkog parka Podgorica sa akademskim i biznis sektorom iz Rumunije”, poručuju iz MPNI.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.