Aleksandar Bocan-Harčenko: Nemoguće je rešenje kosovskog pitanja iza leđa Srbije

0

Nemoguće je nametanje rešenja kosovskog pitanja spolja a svako takvo rešenje ne može da bude trajno. Uopšte ne mislimo da je moguć neki ugovor sa nekim međunarodnim faktorima i drugim zemljama iza leđa Srbije. Za nas je najvažniji stav Beograda i potpuni i otvoreni dijalog sa Beogradom koji je ključni faktor u celoj ovoj priči.

Tako ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko odgovara na spekulacije da je moguće da velike sile na osnovu svojih interesa, mogu „skrojiti“ kartu Balkana iza leđa Srbije.

Povod za ovu vrstu spekulacija je nedavni intervju ruskog ambasadora jednom našem dnevnom listu koji je izazvao pravu buru reakcija. Iako je ambasador ponovo istakao rusku privrženost Rezoluciji 1244, pojavile su se kontroverzne spekulacije — s jedne strane da će format pregovora o rešenju kosovskog pitanja biti izmenjen i da će u pregovorima direktno učestvovati Rusija, a s druge strane — da velike sile „kroje“ kartu Balkana…

— Nisam očekivao da će intervju izazvati tako burnu raspravu. Glavna tema intervjua bila je 75. godišnjica Pobede nad fašizmom i dešavanja na međunarodnom planu u vezi sa ovim veličanstvenim datumom. O Kosovu sam izneo glasno i jasno poznati stav Rusije i nisam dodao i nisam imao nameru da dodam nešto novo. Na naslovnu stranu izvučeno je iz konteksta nekoliko reči. Zbog toga je došlo da toga da mi tobože tražimo novu rezoluciju što nije slučaj. Što se Rusije tiče, to je prva zemlja koja zna i traži da se, kad je reč o Kosovu, postupa po rezoluciji 1244 koja ostaje u punoj meri na snazi. Rekao sam i mogu da ponovim da će, kad i ako dođe do nekog rešenja, a smatramo da je moguće samo rešenje dve strane bez nametanja spolja, Savet bezbednosti moći da potvrdi tu odluku, putem rezolucije, što je uobičajen postupak. Takva potvrda Saveta bezbednosti UN je neophodna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.