Aleksandar Bocan Harčenko: Ne vjerujem da postoji brzo rješenje za kosovsko pitanje

1

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da ne vjeruje da postoji brzo rješenje za kosovsko pitanje, “osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova”.

– Zabrinjava želja za brzim rješenjem. To liči na uspostavljanje famoznih vremenskih okvira koji su bili razlog za to što prethodni razgovori o Kosovu nisu bili uspješni. Mislim na Ahtisarijeve pregovore i razgovore trojke – rekao je Bocan-Harčenko, upitan kako gleda na nastojanje SAD da u kratkom roku riješi pitanje odnosa Beograda i Prištine.

On je naglasio da je Rusija uvijek bila za nastavak razgovora i da, “ako bismo imali više vremena, došlo bi do osjetnog napretka i kompromisa”.

Bocan-Harčenko je ponovio da je neophodno da se hitno ispuni zahtjev Beograda da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije.

Na konstataciju da iz SAD stižu zahtjevi da Srbija u tom slučaju mora da prestane sa loboranjem protiv nezavisnosti Kosova, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uzvraća da između ta dva poteza ne može da se stavi znak jednakosti, Bocan-Harčenko ocjenjuje da stav Vučića “potpuno odgovara međunarodnom pravu”.

– Ne postoje nikakve veze između ta dva pitanja. Samostalne, suverene zemlje povlače priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, razumejući da Kosovo nije država, da to kršenje međunarodnog prava ima posledice ne samo po region već i po oštru međunarodnu situaciju, pa i po njih same. I ovaj proces odgovara Rezoluciji 1244 – navodi ambasador.

1 Comment
  1. M P komentariše

    samo 1244 i bez mudrovanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.