Aleksa pisao saopštenja, a Zdenka stiže u Potočare: Demokrate se konačno odredile – u Srebrenici bio genocid!

0

Nakon dugog čekanja, Demokrate će preksjutra imati predstavnika u Potočarima, naselju u opštini Srebrenica.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore iz reda Demokrata, Zdenka Popović, juče je kazala da će predvoditi delegaciju Skupštine u Srebrenici 11. jula, kada se obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ona je pozvala i sve poslaničke klubove da delegiraju svoje predstavnike.

Gospođa Popović je tako neočekivano preuzela lidersku poziciju koju svaki član Demokrata sanja i potajno želi, pa makar u pitanju bilo i mjesto predvodnika/lidera neke delegacije.

Podsjetimo da je prije tri godine (17. juna 2021. godine) Skupština Crne Gore dvotrećinskom većinom usvojila rezoluciju kojom se priznaje i osuđuje genocid u Srebrenici 1995. godine i zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje tog genocida. Takođe, Rezolucijom je 11. jul proglašaen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Za usvajanje rezolucije, koju je tražila tadašnja, odnosno sadašnja opozicija predvođena DPS-om i Bošnjačkom strankom. Glasalo je 55 poslanika, 40 iz opozicije, ali i 15 iz vlasti. Protiv je bilo 19 iz vladajućeg Demokratskog fronta, a uzdržano sedam. Za su bile i tada vladajuća URA i Demokrate, nakon što je prihvaćen njihov amandman da se krivica za zločine u ratovima devedesetih ne može pripisati nijednom narodu, već da je ona individualna.

Sa glasanja 17. juna 2021. godine

Ipak tri godine kasnije, Demokrate su zaćutale kada se povela polemika u Crnoj Gori da li predstavnik naše države treba da podrži Rezoluciju o genocidu u Srbrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (23. maja 2024. godine).

Nakon što je tog dana usvojena Rezolucija, Demokrate su konačno odahnule, a preksjutra će Zdenka Popović moći ponosno da predstavlja i svoju stranku u Srebrenici, ali na čelu delegacije Skupštine Crne Gore. Kada ne može Aleksa lično, može Zdenka.

I na kraju, prisjetimo se riječi Alekse Bečića, jula 2021. godine, u video poruci koja je puštena prisutnima u Potočarima, na komemoraciji žrtvama zločina u Srebrenici.

Nakon usvajanja Rezolucije u Parlamentu, na čijem je čelu bio, rekao je da su učinili ono što nikada niko nije učinio, a kako bi sasjekli dalje korijene sukoba, osudili i pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom ili hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine.

„Odgovornost može biti isključivo individualna, a ni jedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački“, kazao je Bečić i dodao da zločinci imaju ime i prezime, nemaju nikakvu nacionalnost, vjeru, ni Bog ni Alah nisu sa njima, nemaju ni sebe, čovjeka u sebi.“

I godinu kasnije, 2022. godine, Bečić se obratio saopštenjem:

Prošle godine povodom obilježavanja genocida u Srebrenici u Potočarima, prisutnima sam, u video poruci, istakao:

„Uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikad više ne preispitujemo mir i podsjeća nas da i u sukobu čovjek mora ostati čovjek. Zločinci imaju ime i prezime, nemaju oni nikakvu nacionalnost, ni vjeru, ni Bog ni Alah nisu sa njima, nemaju ni sebe, ni čovjeka u sebi. I danas i uvijek treba istaći da niti jedan narod nije i ne može biti genocidan. I ko god tvrdi da je bilo koji narod genocidan čini zločin prema tom narodu.

Sve što sam prije godinu dana u svom obraćanju istakao, mislim i danas, i misliću uvijek. Zato, još jednom, neka duše ubijenih počivaju u miru. Slava im.“

I tako, Demokrate će konačno imati i svog predstavnika u Potočarima, nakon što su prošle godine komemoraciji prisustvovali bivši premijer Dritan Abazović i bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.