Ako se prekine prvenstvo: Zvezdi titula, Partizan u Evropu od drugog kola, Voša i TSC u kvalifikacije

0

Titula Crvenoj zvezdi, ujedno i ulaznica za još jedan pokušaj plasmana u Ligu šampiona. Partizanu, Vojvodini i TSC-u iz Bačke Topole mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Takav bi mogao da bude epilog takmičenja u gornjem dijelu tabele Superlige za sezonu 2019/2020 ukoliko pandemija virusa korona potraje i ne dozvoli da se prvenstvo privede kraju na terenu.

Kakvi signali stižu iz većine evropskih država pogođenih krizom, plus imajući u vidu da je u Srbiji uvedeno vanredno stanje i da niko ne može da procijeni dokle će trajati, scenario deluje realan. Iako zvanične potvrde nema, sve okolnosti navode na zaključak da fudbala u našoj državi, bar ove takmičarske godine, neće biti.

Prvenstvo je prekinuto i ama baš niko ne zna kad će (i da li će) biti nastavljeno. Ako ne bude, a sve smo bliži toj odluci, onda bi za pravaka shodno propozicijama takmičenja, bila proglašena Crvena zvezda, lider na tabeli posle 26 kola, sa 11 bodova više u odnosu na drugoplasirani Partizan.

Utemeljenje za takvu odluku može se pronaći u „višoj sili“. I na primjeru iz prošlosti. Prethodni put kad je uvedeno vanredno stanje na teritoriji države, takođe u martu, samo 1999. godine, usled napada NATO snaga, prvenstvo tadašnje Jugoslavije je prekinuto. Tad posle sedam proljećnih kola, čiji je vrhunac bio vječiti derbi, u kome su Crvena zvezda i Partizan igrali neriješeno (2:2), samo četiri dana prije početka rata. Prvenstvo je zaustavljeno, a za šampiona je proglašen Partizan, u tom trenutku lider sa dva boda više od Obilića (66:64).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.