Ako SDT hapsi po šemi zna se ko je sledeći: Na spisku Ubović, ali i još neki…

0

Nakon što je juče uhapšen Aleksandar Aco Mijajlović zajedno sa još petoricom članova njegove navodno kriminalne grupe, mnogi građani su konstatovali da je Specijalno državno tužilaštvo „krenulo“ na zloglasni klan iz Granda. Spekuliše se da je ova ekipa poslovala preko najveće građevinske firme u Crnoj Gori BEMAX.

S tim u vezi, može se postaviti pitanje i je li Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović krenuo u akciju razbijanja navodnog kriminalnog klana po šemi koju je sastavio bivši (ali i sam uhapšeni, pa pušten da se brani na slobodu) direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, a koju je u SDT doatavio bivši premijer i lider URE Dritan Abazović.

Po šemi, u koju je BORBA imala uvid Aleksandar Aco Mijajlović nalazi se na samom vrhu kriminalne piramide klana iz Granda, kojeg u šemi povezuje sa BEMAX-om, i to odmah ispod Ranka Ubovića.

Na spisku se takođe nalazi ime uhapšenog čelnika KK Mornar Đorđija Đoka Pavićevića kao i još jednog čelnika ovog košarkaškog tima iz Bara.

Interesantno je da se obojica povezuju sa jednom poznatom podgoričkom firmom u kojoj su zvučna dva imena kao njeni vlasnici, a koji kasnije vrše distribuciju nelegalnih cigareta na domaće tržište, region (BiH, Albaniju, Kosovo i Srbiju) te na samom kraju, u zemlje Evropske unije, piše u šemi u koju je BORBA imala uvid.

Pisanje BORBE kasnije u toku dana podstaklo je i Javni servis da se bavi ovom problematikom, međutim, oni su i objavili dio dokumenta koji je Abazović dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu.

Milošević je premijeru 28. avgusta 2022. dostavio „Operativnu informaciju u vezi krijumčarenja duvanskih proizvoda – cigareta“.

„U Crnoj Gori, kao i u Evropskoj uniji i zemljma regiona, izražena je problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznim robama, prije svega – cigaretama. Ova kriminalna aktivnost dovodi do gubitka prihoda od akciza, poreza i carina, odnosno prouzrokuje značajan gubitak za Budžet Crne Gore i dovodi do destabilizacije tržišta i ugrožavanja legalnih poslovnih struktura. U skladu sa aktivnostima koje preduzima Uprava prihoda i carina, sa posebnim akcentom na otkrivanje, sprečavanje svih negativnih pojava, koje za posljedicu mogu imati vršenje krivičnih djela i tim nanijeti višemilionsku štetu po Budžet Crne Gore, službenici Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu su pojačali intezitet mjera i radnji iz svojih nadležnosti, kako bi u potpunosti iskorijenili ovu negativnu pojavu i identifikovali su nelegalan protok cigareta unutar i van teritorije Crne Gore, odnosno, locirali put kretanja od mjesta porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta“, napisao je Milošević u dopisu premijeru.

FOTO: Šverc cigareta

 

Ističe se da na osnovu analize rizika iz prethodnih predmeta koji su procesuirani pred Višim i Specijalnim državnim tužilaštvom ima osnova za tvrdnju da se krijumčarenje duvanskih proizvoda javlja u različitim oblicima. Roba može biti krijumčarena u komercijalnim i manjim pakovanjima, može se transportovati samostalno ili skriveno u drugim proizvodima.

„Kako smo u saznanju da se organizovane kriminalne grupe iz zemlje i regiona ad hok ili u kontinuitetu bave ovom kriminalnom aktivnošću i stiču značajna novčana sredstva koja koriste za finansiranje drugih ilegalnih aktivnosti ili ulaganje u legalne poslove. Zabilježeno je i da se angažuju ekonomski i pravni eksperti, kao i lica sa iskustvom u oblasti špedicije, u cilju prilagođavanja promjenama u zakonodavstvu“; piše u dokumentu.

Milošević uz to navodi da se najčešći tranzit cigareta odvijao preko Slobodne carinske zone Luke Bar.

„Kao zemlje porijekla javljaju se zemlje of-šor zone, Bliski istok, sjevernoafričke države, Ruska Federacija, UAE, Kina, Turska, Moldavija, Bugarska, Ukrajina, Bjelorusija, Albanija, Grčka, Kipar, a krajnja destinacija je tržište EU – Italija, Španija, Grčka i Velika Britanija“, navodi se u dopisu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.