Afera “Telekom”: Kroz fiktivni ugovor prisvojili 2,3 miliona evra

1

Vijeće Višeg suda u Podgorici nedavno je potvrdilo optužnicu Specijalnog tužilaštva, kojom se Oleg Obradović i Miodrag Ivanović terete da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona evra kroz fiktivni ugovor sa kompanijom „Roli“ o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

Specijalno tužilaštvo tereti ih da su krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju, počinili u periodu od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine.

IN4S ekskluzivno donosi detalje iz optužnice bivšim šefovima Telekoma Obradovića i Ivanovića.

U optužnici piše da su Obradović i Ivanović, 27. oktobra 2005. godine sa preduzećem „Raweling Trading SA.“ iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

„Odnosno u Srbiji, Republici Srpskoj, Kosovu i Republici Albaniji i da dostavi pisane analize, pisane preglede ključnih faktora u označenim državama, više različitih procjena i mogućnosti za ulazak na tržišta telekomunikacija označenih država. Pisana dokumenta, studije, analize, evoluacije i drugu dokumentaciju je preduzeće „Raweling Trading SA.“ trebalo dostaviti na registrovanu adresu ‘Monet’ u Podgorici licima koja budu određena, a sve to za cijenu od dva miliona i 300 hiljada evra“, piše u optužnici.

Prema tom ugovoru, 20 odsto ugovorene novčane naknade trebalo je biti isplaćeno preduzeću „Raweling Trading SA.“ odmah po potpisivanju aneksa ugovora, a 80 odsto nakon izvršenja zadatka iz aneksa.

Nakon čega, piše u optužnici, istog dana okrivljeni su zaključili četiri aneks ugovora kojim je precizirano da će preduzeće „Raweling Trading SA.“ početi izvršenje ugovornik obaveza istog dana u odnosu na zadatke i dostaviti dokumentaciju o izvršenim analizima najkasnije do 15. decembra 2005. godine, iako su znali da preduzeće neće izvršiti ugovorene obaveze.

“Da bi 7. novembra 2005. okrivljeni naložili da se sa računa preduzeća ‘Monet’ prenese 460.000 evra na račun preduzeća „Raweling Trading SA.“ otvoren kod ING banke u Švajcarskoj, a dana 28.12.2005. i preostali ugovoreni iznos od milion i 840 hiljada takođe na račun preduzeća „Raweling Trading SA.“ u Švajcarskoj iako preduzeće „Raweling Trading SA.“ nije izvršilo ugovorene obaveze niti dostavilo tražene analize, izvještaje, evaluacije“, stoji u optužnici.

1 Comment
  1. Vasilije komentariše

    Obradovic,Ivanović, i ostali lopovi su u najvećem broju slučajeva komunistička namjestenicka pastva. Ana je naravno u blizini kada treba nešto drpsnuti!Koliko je zbog takvih bilo bolesnih, gladnih…Hoće li im sve biti oduzeto?Crnogorcima treba staratelj ,jer su nesposoban narod!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.