Afera Atlas: Sud prihvatio da Đurđić bude svjedok saradnik

0

Bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić saslušan je u Specijalnom tužilaštvu u svojstvu svjedoka saradnika u slučaju „Karbon” saznaje Pobjeda. Viši sud je usvojio predlog njegove odbrane i dodijelio mu status svjedoka saradnika.

Đurđić je ispričao po čijem nalogu su obavljani sporni poslovi i kako je došlo do propusta u radu koji su se našli u fokusu istražitelja.

U tom predmetu Duško Knežević je prvookrivljeni, dok su pod istragom i njegovi saradnici Marko Nikolić, Brankica i Biljana Bašović.

Okrivljeni se terete da su za 1,9 miliona evra oštetili firmu „Global karbon“ čiji je osnivač IBM.

Predstavnici Tužilaštva su 25. januara, na konferenciji za medije, predstavili šemu i objasnili kako su IBM i Atlas banka posredstvom „Global karbona“ omogućavali kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona.

Karbon nikad nije kupljen, krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj.

Knežević je davanjem pozajmice od milion eura koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 evra za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku. Prethodno je Đurđić potpisao sporazumno priznanje krivice u slučaju Kaspija.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju pristao je na kaznu od šest mjeseci koju bi izdržavao u prostorijama stanovanja i da plati Višem sudu 2.000 evra i 200 evra Kliničkom centru. Sporazum sa Đurđićem je usvojio Viši sud.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspija properti isplatio 12,4 miliona evra za hotel „Princes“, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana. Kaspija je aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju “s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi“ Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.