AEM: Kroz strip i crtani film jačati medijsku pismenost kod djece

0

Agencija za elektronske medije (AEM) danas je u svojim prostorijama predstavila strip i crtani film „Sajber sa sajberom“ posvećen jačanju medijske pismenosti kod djece.

Kazali u da ta inicijativa Agencije ima za cilj jačanje kritičkog mišljenja kod najmlađih i da doprinosi boljem razumijevanju medijskih sadržaja. Edukacijom kroz zabavu, strip i dva nastavka crtanog filma će djeci pružiti neophodne alate i znanja za bolje snalaženje u savremenom medijskom okruženju, saopštio je AEM.

„Želimo da djeca i tinejdžeri razviju kritičko razmišljanje kada je riječ o informacijama koje nalaze online i da steknu vještine koje će im omogućiti da se sigurno kreću u digitalnom svijetu. Takođe, cilj nam je da edukujemo roditelje i nastavnike o važnosti ovih tema, kako bi mogli da pruže podršku djeci u ovom procesu”, rekla je pomoćnica direktorice u AEM-u Elvira Ceković, prilikom predstavljanja stripa i crtanog filma.

Ceković je kazala da strip i crtani film prate avanture mladog junaka Sajbera, koji se suočava sa izazovima u digitalnom okruženju. „Kroz njegove priče, najmlađi se uče kako prepoznati lažne vijesti, kako zaštititi svoje privatne podatke i kako se ponašati pristojno u online komunikaciji“, dodaje se.

AEM poručuje da je znanja o medijskoj pismenosti neophodno stalno nadograđivati.

„Svakodnevne promjene navika u medijskom i digitalnom okruženju iziskuju potrebu širokog obrazovanja koje uključuje medijsko obrazovanje, informacione nauke, društvene nauke, ekonomiju i druge oblasti, i pokriva širok spektar tipova medija: digitalne medije, film, knjige, muziku, onlajn igre, itd. Da li će djeca kasnije postati kompetentni korisnici medijskih sadržaja, umnogome zavisi od njihovog ranog iskustva s medijima. Stoga je veoma važno da se Agencija na ovaj način obrati i najmlađoj populaciji i zainteresuje ih za ovu temu“, piše u saopštenju.

Damir Nikočević, službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima u AEM-u, najavio je da će strip biti korišćen u neformalnim obrazovnim programima i radionicama u organizaciji Agencije, a da će biti i široko distribuiran ciljnoj grupi, dok će crtani film biti ponuđen na emitovanje televizijskim stanicama u Crnoj Gori, a naknadno biti objavljen na YouTube kanalu i društvenim mrežama AEM-a.

„Najnovija aktivnost Agencije naslanja se na nedavno predstavljeno istraživanje ‘Medijska pismenost u Crnoj Gori’ u kojem su predstavljeni stavovi građana/ki o nizu pitanja koji se tiču medijske pismenosti, ali i o njihovim navikama koje se tiču svakodnevnog konzumiranja medijskog sadržaja. Takođe, radionice sprovedene u srednjim školama tokom aprila pokazale su veliku zainteresovanost srednjoškolaca/ki za najnovije trendove u tradicionalnim i novim medijima i mehanizme borbe protiv dezinformacija, lažnih vijesti i medijskih manipulacija. Partner u pomenutim aktivnostima Agencije je Misija OEBS-a u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.