Adžić ide u Prištinu: „Osnažiti odbrambene regionalne inicijative“

2

Rukovodilac Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, će na poziv tzv. ministra odbrane tzv. Kosova Armenda Mehaja učestvovati na Regionalnom ministarskom sastanku posvećenom konceptu pametne odbrane. Kako ističu iz Vlade, sastanak će biti održan 9. i 10. februara u Prištini.

Na sastanku će, pored ministra Adžića, učestvovati i Armend Mehaj, ministar odbrane Republike Albanije, Niko Peleši, i ministarka odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Slavjanka Petrovska.

Kako se navodi na platformi Vlade za učešće delegacije, sastanak će biti prilika za razmjenu mišljenja na temu globalnih bezbjednosnih izazova, regionalne bezbjednosti, unapređenja koncepta regionalne saradnje u domenu odbrane, kao i za razmatranje modaliteta buduće saradnje i pružanja zajedničkog doprinosa regionalnoj bezbjednosti stabilnosti.

Kada su u pitanju stavovi koje će zastupati delegacija Ministarstva odbrane, Adžić će naglasiti da su polazište za kvalitetnu i uspješnu regionalnu odbrambenu saradnju sadržajni bilateralni odnosi.

Iznijeće stav da se samo izgradnjom kvalitetnih i održivih međudržavnih odnosa, saradnjom kroz odbrambene regionalne inicijative i njegovanjem principa dobrosusjedstva može adekvatno odgovoriti na savremene bezbjednosne izazove sa kojima se suočava kako region tako i cijela međunarodna zajednica.

U dokumentu Vlade se napominje da će Adžić posebno istaći da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana zajednički interes, te da je neohodan sveobuhvatan fokus država na unutrašnjim reformama i jasnoj proevropskoj orjentaciji.

Delegaciju Ministarstva odbrane predvodiće Adžić, a njeni članovi biće i državni sekretar Ministarstva odbrane Asmir Pepić, te šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Kristina Đukanović.

2 Comments
  1. Buki komentariše

    Neko obidje Metohiju dje su nekad zivjeli njegovi sugradjani Crnogorci – dok ih ovi divljaci kod kojih ide na kanabe nisu procerali…

  2. qyu komentariše

    Da Bog da ostao u Pristini kao njihov ministar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.