Advokati: Optužnica predstavlja uvredu za novinarku Oliveru Lakić i porodicu Miodraga Kruščića

0

Advokati Miloš Vuksanović i Stefan Jovanović, branioci optuženih Marija Miloševića, Gorana Rakočevića i Filipa Bešovića, danas su u Višem sudu u Podgorici na kontroli optužnice protiv okrivljenih za ubistvo Miodraga Migija Kruščića i ranjavanje novinarke Olivere Lakić, predložili su da sud obustavi krivični postupak, da napravi presedan i da učini kontrolu optužnog akta cjelishodnom.

Svi branioci i okrivljeni su kazali da ukoliko sud smatra da ne treba obustaviti postupak, da se što prije optužnica potvrdi kako bi se ova agonija što prije okončala.

Advokati Jovanović i Vuksanović su istakli da optužni akt ne sadrži apsolutno ni jedan dokaz iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja das u okrivljeni izvršili krivična djela za koja se terete.

„Ova optužnica predstavlja jednu vrstu uvrede za oštećenu novinarku Oliveru Lakić, odnosno za porodicu Kruščić. U ovom optužnom aktu se ne nalaze pravi izvršioci krivičnih djela. Postoji konfuzija u optužnici, jer se navodi da je motiv napada na novinarku Oliveru Lakić bio njen istraživački rad, dok je kao oštećena saslušana i decidno izjavila da nikada nije vidjela okrivljene, da ih ne poznaje i da o njima nije napisala ni jedno slovo a kamoli članak, odnosno da nisu bili predmet njenog rada što dovoljno govori samo po sebi. A da je optužnica konfuzna, govore i navodi da su pripadnici ove kriminalne organizacije imali uticaje na medije, između ostalih i na ‘Vijesti’, pa se opravdano postavlja pitanje da li su pripadnici ove kriminalne organizacije htjeli da izvrše krivino djelo na štetu novinarke Olivere Lakić ili na dnevni list u kojem je ona radila“. kazao je Jovanović.

On je dodao da je „istraga u ovom predmetu trajala duže od šest godina, što samo o sebi dovoljno govori o kvalitetu dokaza koji su prikupljenji u fazi tobožnje istrage“.

„Ova optužnica je podignuta ne u cilju vođenja postupka na glavnom pretresu i utvrđivanju materijalne istine, već isključivo kako bi se svi okrivljeni zadržali u pritvoru“, kazao je Jovanović.

Kao branilac Filipa Bešovića, Jovanović je naveo da iz svih dokaza izvještaja analiza baznih stanica proizilazi da on nije pratio Oliveru Lakić.

Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv 14 okrivljenih zbog ubistva Miodraga Kruščića ali i napada na novinarku Oliveru Lakić u maju 2018. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni Milan Vujotić, bivši policajac Darko Lalović, Filip Knežević, Mario Milošević, Goran Rakočević, Veselin Bubanja, Filip Bešović, Luka Bulatović, Dejan Vukašinović, Branislav Karadžić, Goran Vukčević, Mijajlo Stojanović, Aleksandar Ljumović i Sanja Božović.

Portrparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić saopštio je da je predmet optužnice osim napada na novinarku Lakić i ubistva Kruščića i krijumčarenje 554 kilograma maruhuane iz Albanije u Crnu Goru, 26. januara 2021. godine.

„Optužnicom je predloženo da se okrivljenom M. M. produži pritvor, zbog postoja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da će ponoviti krivično djelo, da se okrivljenima M.V., A.Lj. i F.K. sudi u odsustvu, jer su u bjekstvu ili na drugi način nijesu dostižni državnim organima, dok su ostali okrivljeni na izdržavanju kazne ili u pritvoru u drugim krivičnim predmetima ili su pušteni na slobodu pošto im je isteklo maksimalno vrijeme trajanja pritvora u istrazi po zakonu i to dok je postupak bio u toku pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici“, piše u saopštenju Radonjića.

Novinarka Lakić ranjena je u nogu 8. maja 2018. godine ispred vrata zgrade u Podgorici, a 21. maja 2018. godine, ubijen je Miodrag Kruščić dok je sjedio u lokalu „Palata“ na Starom Aerodromu u Podgorici. Ubica je imao silikonsku masku i prišao je Kruščiću s leđa i u njega ispalio devet metaka.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.