ADRIA TV: “Ispario” novac za obnovu sale Gimnazije „Slobodan Škerović“

0

ADRIA Televizija nastavlja sa objavljivanjem podataka koji ukazuju na moguće zloupotrebe bivše direktorice podgoričke gimnazije “Slobodan Škerović” Zoje Bojanić Lalović. Ona je, podsjećamo, toj obrazovnoj ustanovi ostavila dug od 73.000 evra, koji je, kako ukazuju indicije, nastao zloupotrebom položaja i nenamjenskim trošenjem novca.

Prema podacima do kojih je došla Televizija ADRIA, dug je spisak mogućih zloupotreba i nenamjenskog trošenja školskog novca od strane bivše direktorice Gimnazije „Slobodan Škerović“ i aktuelne poslanice Demokratske partije socijalista Zoje Bojanić Lalović.

Najnovije indicije ukazuju da su nenamjenski utrošena sredstva koja je gimnazija dobila za rekonstrukciji parketa u sportskoj sali.

 

Za tu namjenu resorno ministarstvo izdvojilo je 35.000 evra, kako je saopštio tadašnji ministar Damir Šehović, a što potvrđuje i izvod sa računa Gimnazije kojoj je krajem decembra 2018. godine uplaćen kompletan iznos od 35.000 evra.

Međutim, vrijednost rekonstrukcije, prema ugovoru, zaključenom u januaru 2019. godine između Gimnazije i izvođača radova, iznosi 26.040 evra.

Taj iznos umanjen je krajem maja iste godine, na zahtjev Bojanić Lalović, za iznos od 4.000 evra, pa je gimnazija trebalo da plati 22.040 evra.

Od tog iznosa, Gimnazija je izvođaču radova uplatila svega 16.000 evra, pa je Bojanić Lalović, nakon odlaska sa funkcije direktorice Gimnazije, samo po tom osnovu ostavila dug od 6.040 evra, iako je, podsjećamo, iz državnog trezora Gimnaziji uplaćeno više novca nego što je ugovorom određena vrijednost radova za adaptaciju sportske sale.

Sve ovo ukazuje da je i u ovom slučaju bilo nenamjenskog trošenja novca od strane Bojanić Lalović.

Sa druge strane, ona nije štedjela novac kada su u pitanju ugostiteljske usluge pa je i po tom osnovu ostavila dug.

Podaci ADRIA Televizije pokazuju da je, poslije njenog odlaska sa mjesta direktorice, Gimnaziji stigao fakturisan račun iz februara 2019. godine od strane Konobe Bandići na iznos od 1.680 evra.

Indicije ukazuju da je sporno i službeno putovanje Bojanić Lalović i još jedne zaposlene osobe u Finsku 2019. godine. Njima je na ime akontacije isplaćeno po 427 evra, a taj iznos nikada nije opravdan. Računovođa je morao taj iznos opravdati računima sa puta ili avio-kartama ili im, u nedostatku istih, odbiti od sledeće plate, što nije bio slučaj.

Podsjećamo, podaci koje je ranije objavila ADRIA Televizija ukazuju da je Bojanić Lalović nenamjenski utrošila novac koji je bio opredijeljen za sistematski pregled zaposlenih u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i samo po tom osnovu ostavila dug od 3.915 evra.

Takođe, zabilježene su i moguće zloupotrebe sa plaćanjem računa za vodu, nabavkom kompjuterske opreme, kao i prilikom kupovine luksuznog telefona „ajfon“ za lične potreba, od školskog novca.

Bojanić Lalović nalazila se na poziciji direktorice podgoričke gimnazije od 2015. do 2021. godine.

Nakon njene smjene, urađena je revizija finansijskog poslovanja koja je pokazala brojne nepravilnosti i nenamjensko trošenje sredstava sa računa Gimnazije „Slobodan Škerović“.

ADRIA Televizija saznaje da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija upoznato sa svim ovim mogućim slučajevima zloupotrebe položaja i nenamjenskim trošenjem novca, ali i dalje nema nikakve reakcije, kao ni odgovora da li su podaci proslijeđeni nadležnim pravosudnim organima.

Naša medijska kuća je Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija 4. juna poslala pitanja vezana za potencijalne zloupotrebe službenog položaja bivše direktorice podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“, ali i dalje nemamo odgovor od ministarke Anđele Jakšić Stojanović.

Zato još jednom postavljamo pitanje da li će i kada doći na provjeru rad Bojanić Lalović u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ ili će i ovaj slučaj ostati u fioci.

Podsjećamo, Bojanić Lalović kazala je ranije ADRIA Televiziji da je, za vrijeme njenog mandata direktorice Gimnazije, koji je trajao šest godina, ova obrazovna ustanova postala najopremljenija škola u zemlji i šire.

„Sve što smo sredstava uspijevali da obezbijedimo, ulagali smo u ono što se dobro vidi. Ako neko misli da nešto nije rađeno u skladu sa zakonom – postoje institucije koje mogu to da utvrde”, navela je Bojanić Lalović.

(Adria.tv)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.