Abazović o Odboru za izborne reforme: Gvozdenović ne može vratiti povjerenje u parlamentarni život

Abazović o Odboru za izborne reforme: Gvozdenović ne može vratiti povjerenje u parlamentarni život

Formiranje građanskog bloka je prilika za okupljanje svih koji su spremni da zaokruže ideju evropske Crne Gore, izjavio je predsjednik građanskog pokreta URA Dritan Abazović. On je kazao da je ideja o formiranju građanskog pokreta, na čijem formiranju radi URA, do sada neviđena na crnogorskoj političkoj sceni.

“URA od svog osnivanja vodi otvorenu politiku i gradi mostove saradnje sa svim pojedincima i grupama koji žele dobro Crnoj Gori. Ne afirmišemo partijsku uskogrudost, već smo spremni da ideju evropske Crne Gore zaokružimo na najbolji mogući način, a to je moguće samo ako okupimo sve snage i potencijale koje ova država ima. Nije dovoljno mijenjati samo elite na vlasti nego način upravljanja. Novi sistem ne možemo graditi starim metodama šireći partijski militarizam, već afirmišući ideju otvorenosti, stručnosti i profesionalizma. Građanski blok ili asocijacija građana može biti zanimljiva i alternativna ponuda. Ideja postoji, inovativna je i do sada neviđena na našoj političkoj sceni. Ako sve bude išlo kako smo planirali konačno ćemo imati nešto atraktivno i drugačije da ponudimo građanima. Idemo na pobjedu, jer od “dobrog” rezultata opozicije obični ljudi nemaju nikakve koristi”, kazao je Abazović u razgovoru za “Vijesti”.

URA se do sada držala po strani od skupštinskih dešavanja, pokazalo se da je i pokušaj rada odbora za izborno zakonodavstvo bio uzaludan. Da li je tačno da ste imali sugestije diplomata u Crnoj Gori da se priključite tom procesu?

Jedna od odluka na koje sam posebno ponosan je da direktno ne učestvujemo u “političkom rijalitiju” koje se manifestuje kroz aktivnosti Skupštine Crne Gore, bilo na plenumu ili njenim radnim tjelima.

Potpredsjednik “Sinđine skupštine” ili sinonim korupcije kakav je Branimir Gvozdenović, ne mogu vratiti povjerenje u parlamentarni život nakon svega što se dešavalo. Ipak, stvar je političke kulture da budemo kolegijalni i pružimo priliku opozicionim kolegama da nas ubijede u suprotno, odnosno da je ipak moguće napraviti neki kompromisni dogovor i sa njima. Četiri mjeseca nakon početka rada Odbora za izborne reforme, čak i najvećim optimistima je jasno da smo bili u pravu. Opozicione kolege i dalje imaju našu moralnu podršku, ali moraju konačno shvatiti da troše zajedničko vrijeme, a to baš i nije fer prema građanima. Sačekaćemo i taj 18. decembar, da vidimo ima li pomaka. Nadam se da će poslje toga stvari biti jasnije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *