Abazović: Neće biti zabrane putovanja ako bude kao prošle godine

0

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović boravi u službenoj posjeti Sjevernoj Makedoniji na poziv tamošnjeg zamjenika predsjednika Vlade zaduženog za ekonomska pitanja Fatmira Bitićija, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unaprjeđenje ekonomske i regionalne saradnje, naročito u oblasti turizma, trgovine i poljoprivrede. Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, naveo da iskustva Sjeverne Makedonije u proizvodnji hrane mogu da posluže Crnoj Gori i da zajednički treba raditi na boljem plasmanu proizvoda. Naznačio je da će se Zapadnom Balkanu, nakon zdravstvene i ekonomske krize izazvane koronavirusom, otvoriti perspektiva i da u tome Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju velike šanse.

Kazao je da zemlje Zapadnog Balkana na nivou potpredsjednika Vlade treba da pokrenu dijalog i da nema sumnje da će u tome imati potpunu podršku kolege Bitićija. Zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Fatmir Bitići je kazao da je za građane i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana posljednjih godina važan Berlinski proces, u kojem Podgorica i Skoplje posvećeno rade da bi se ostvarili ciljevi predviđeni njegovim iniciranjem. “Cilj Zajedničkog regionalnog tržišta je da se ojača ekonomska saradnja između zemalja u regionu, da se poveća konkurentnost, ali i privlačnost regiona za tržište Evropske unije”, kazao je Bitići, kako navode iz Vlade. Bitići je rekao da regionalna konkurentnost umjesto regionalne konkurencije treba da bude budučnost regionalne saradnje.

Poziv građanima S.Makedonije da odmor provedu u Crnoj Gori

Abazović je pozvao građane Sjeverne Makedonije da svoj ljetnji odmor, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, provedu u Crnoj Gori.

Rekao je, kako prenosi Portal RTCG, da je Crna Gora najviše zavisna od turizma, te da 25 odsto našeg BDP-a zavisi od turističke privrede.

“Prošlu smo sezonu izgubili zbog kovida. Nekim pogrešnim odlukama smo možda onemogućili ljude da borave na našem primorju. Ako okolnosti dozvole, a svi navijamo za to, pozivam građane Sjeverne Makedonije da svoje ljetnje odmore provedu u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Poručio je da će se Makedonci u Crnoj Gori osjećati kao u svojoj kući, kako bi uvijek i trebalo da se osjećaju.

Abazović je, kako prenosi Javni servis, rekao da se sada ne može predvidjeti situacija u vezi s kovidom: “Ako bude kao prošle godine, restrikcija za putovanja neće postojati. Krenuli smo u vakcinaciju, nadam se da ćemo masovnom vakcinacijom dostići nele značajne brojke”.

“Nadam se da ako brojke s oboljelim ne budu drastično poremećene, da će ‘zeleni koridor’ funkcionisati. Ni sada nema većih restrikcija kad su u pitanju putovanja u zemljama regiona”, rekao je Abazović.

Očekuje da dio privrede bude spašen, navodeći za primjer Hrvatsku koja je to uspjela tokom prethodne turističke sezone.

“Potreba je građana da nakon svega što im se desilo, ako okolnosti dozvole, da makar na nekoliko dana promijene ambijent i opuste se sa porodicama i prijateljima”, rekao je on.

Govoreći o vladavini prava, Abazović je rekao da će, ako budemo imali više korupcije, biti manje zdravih investicija.

“Ne može kapital da dođe u zemlju u kojoj se ne osjeća sigurno”, rekao je Abazović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.