ABA liga: Šta se može očekivati od sjutrašnjeg sastanka klubova?

0

Posle više od mesec dana, klubovi ABA će se naći oči u oči prvi put od prekida takmičenja. Odnosno, svi će gledati u svoje ekrane tokom sutrašnjeg neformalnog video-sastanka.

A šta se može očekivati od njega? Nikakve bitne odluke, to je sigurno, jer ovo nije skupština, ali je dogovoreno o čemu će se pričati i u kojoj formi. A što se tiče svih skorašnjih predloga, nagađanja, predviđanja i izlazaka u javnost, MONDO vam donosi analizu šta otprilike možete očekivati.

Ukratko, prema našim saznanjima, svi klubovi će se uglavnom založiti za to da se ide ka završavanju lige i odigravanju svih ostalih utakmica, naravno, u skladu sa preporukama nadležnih i u zavisnosti od situacije.

Klubovi bi ovim pomirljivim zaključkom sebi kupili malo vremena, odnosno jedno mesec dana, posle glasova iz Barselone da Evroliga želi da se to takmičenje odigra do kraja jula. Ako Evroliga to bude odlučila, onda bi morala klubove najkasnije do kraja maja da obavesti o tome.

Što, opet, znači da bi u tom slučaju bilo razjašnjeno i ko bi igrao u Evroligi naredne sezone, a i šta će biti sa njom i Evrokupom ove. E, kad klubovi ABA to budu znali, onda će se približiti modelima rešavanja svoje sezone, jer bi tada sve bilo jednostavnije (ne nužno i lakše).

Svi znate da u ligi postoje glasovi da se liga poništi ili da se Partizanu kao prvoplasiranom dodeli titula ako ne bude moglo da se igra do kraja. Neki “klanovi” se već formiraju, otprilike može da se nagađa ko bi stao uz koga, ali sve je to jako daleko i nije još na redu.

Što se tiče sutrašnjeg sastanka, preko aplikacije Zoom, naravno, dogovoreno je da pričaju svi predstavnici klubova. Tehnička proba sastanka obavljena je danas, kao i protokol ponašanja (kad ko priča, kako se dobija reč i slično).

Osim toga, svaki klub treba da ostalima kaže kakvo je stanje kod njih, ali i u državi, da bi klubovi, koji su vlasnici lige, imali jasniju sliku.

Treba naglasiti da je ovo i dalje sve neformalno, a najviše što se može očekivati jeste eventualno zakazivanje skupštine.

Ako se to desi, ta skupština se sasvim izvesno neće održati dok Evroliga ne iznese svoj stav o takmičenjima pod njenom ingerencijom.

Pisali smo vam i ranije, čak i da se odluči da se igra, veliki je, možda i nepremostivi problem kako bi se to nastavilo a da bude regularno zbog stranih igrača i priprema.

Ukratko, očekuje se da sutra klubovi ispričaju jedni drugima kakvo je stanje, svi su pozvani da iznose ideje, ali nikakve odluke neće moći da se donesu. Ako se skupština zakaže, taj datum će se sigurno desiti nakon objavljivanja zvaničnog stava Evrolige.

Doduše, jedna stvar je sasvim izvesna: ako se liga bude nastavljala, biće to bez navijača.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.