ABA liga je trenutno blokirana

0

Takmičenja u ABA ligama bi trebalo da krenu početkom oktobra. Zvuči neverovatno, ali je istinito. Kada je početak borbi u ABA i ABA2 ligi u pitanju ključni problem nije koronavirus, nego vlasnička struktura.

Naime, čelnici regionalnog takmičenje su pre više od mesec dana formirali Kovid tim, koji je napravio protokol u saradnji sa nadležnim medicinskim institucijama u svim zemljama regiona. ABA je spremna za početak takmičenja u normalnom ligaškom sistemu takmičenja, kao i za opciju B – turnirski sistem, takmičenje u ‘mehurima’.

Što se ABA2 lige tiče, gotovo je uzvesno da će se takmičenje odvijati u ‘mehurima’, iako je to skuplja opcija jer čelnici takmičenja ne žele da komplikuju prilično već zakomplikovanu zdravstvenu situaciju u regionu.

S druge strane, lako se može desiti da ABA takmičenja ne krenu u planiranom terminu i formatu zbog problema sa vlasničkom strukturom. Naime, svi klubovi iz elitnog takmičenja moraju da upišu sve udeo u sudski registar, a kao što je dobro poznato Partizan se protivi upisu udela FMP Železnika zbog sukoba interesa.

Ukoliko se navedeni problem ne reši i klubovi ne upišu svoj udeo u sudski registar, ABA liga nema legitimitet i takmičenje ne može da počne. U slučaju da svi klubovi upišu svoj udeo, da se konačno reši pravni status ABA lige, izvesno je da će se ova priča nastaviti, te da će se i posle toga neki od sporova koji su dobro poznati rešavati sudskim putem.

Ali, ABA liga bi u tom slučaju normalno funkiconisala i mogla bi da počne sa takmičenjem u oba ranga. Epilog trenutne situacije čeka više od 20 klubova u regionu. Ono što raduje je činjenica da su u proteklom periodu svi klubovi pokazali ogromnu želju da se situacija reši i da konačno počne borba na parketu.

Kakav će biti epilog i da li će ABA liga krenuti u planiranom terminu zavisi kako od koronavirusa, tako i od administrativnih problema. Istovremeno, čeka se odluka u vezi sa organizacijom takmičenje u Evroligi i Evrokupu, koja će naravno, direktno uticati na sistem takmičenje u ABA ligi. Novi sastanak ABA lige je zakazan za petak. Ne može se reći da je u pitanju “dan D”, ali u svakom slučaju, neka rešenja se očekuju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.