21 godina od bombardovanja SRJ: NATO uranijum i danas razara i Crnu Goru!

1

Prošla je 21 godina od agresije NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u kojoj je za 78 dana poginulo između 1.200 i 3.000 ljudi.

Različiti su podaci o tome sa koliko je projektila NATO 1999. godine bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju, a slično je i sa podacima o količini osiromašenog uranijuma koji je korišćen. Ono oko čega nema sumnje, jeste da će štetne čestice nastale posle NATO udara ostati da lebde milijardama godina.

Brojke su, ipak, neumoljive. Dok ljekari za taj dramatičan porast pacijenata na onkološkoj klinici dominantno okrivljuju neke od glavnih uzročnika kancera: duvan, gojaznost, fizičku neaktivnost i pretjerano izlaganje sunčevim zracima, u Crnoj Gori nemali broj ljudi ima podozrenje da bi jedan od uzroka tog izuzetno negativnog trenda mogao biti povezan i sa posledicama NATO bombardovanja iz 1999. godine, s obzirom da je poznato da je kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji (a naročito na Kosovu i Metohiji) korišćena municija sa osiromašenim uranijumom.

U Crnoj Gori zasad nema zvaničnih istraživanja koja bi mogla ponuditi nedvosmislene dokaze za takvu sumnju. Takođe, od učlanjenja Crne Gore u Sjevernoatlantsku alijansu postoji prećutna zabrana preispitivanja negativne uloge NATO-a u bilo kojem kontekstu, makar da se radi i o zdravlju građana.

Podsjetimo, teritorija Crne Gore nije bila pošteđena uranijumskih bombi, kao ni dejstava po skladištima goriva i municije. Ono što je za sada van svake sumnje poznato, jeste da je NATO 30. maja 1999. godine na poluostrvu Lušticu, lokalitetu na kojem tada nije bilo nikakvih vojnih objekata, niti raspoređenih jedinica, dejstvovao sa oko 90 projektila sa osiromašenim uranijumom, te da je izmjerena radioaktivnost na Luštici, neposredno nakon dejstva NATO avijacije, bila 350 puta veća od dozvoljenih vrijednosti.

1 Comment
  1. Baja_California komentariše

    Srbija prva zemlja u Evropi po kanceru…A za nesretnu djecu iz Murina to tek i dan danas ne jenjava tuga i jad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.