19. izdanje Festivala mediteranskog teatra Purgatorije trajaće od 21. Juna do 31. Avgusta u Tivtu

0
  1. izdanje Festivala mediteranskog teatra Purgatorije trajaće od 21. Juna do 31. Avgusta tokom kojeg je planirana realizacija oko 35 visokokvalitetnih programa, pretežno pozorišne umjetnosti.

Na otvaranju spektakl, povodom svjetskog dana muzike, gostuje mjuzikl Zona Zamfirova, Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića, a na zatvaranju gostuje JDP Beograd sa predstavom Putujuće pozorište Šopalović u režiji Jagoša Markovića, rečeno je na press konferenciji na koj je predstavljen program festivala.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović istakao je da su Purgatorije okosnica kulturne i turističke ponude Tivta koje grad pozicioniraju visoko na mapi pozorišnih  i umjetničkih centara regiona.

“Pozorište, muzički, književni sadržaji postali su prepoznatljiv dio naše turističke ponude, i integralni su dio Tivta kao destinacije” kaže Komnenović.

On je naznačio da Centar za kulturu i ove godine predstavlja novo pozorišno djelo u svojoj produkciji Miranodlina u reziji Tatjane Mandić Rigonat.

“Osim ove samostalne produkcije, ljubitelji pozorišta uživaće u još 3 premijere, koje je CZK pripremio u koprodukciji sa renomiranim regionalnim pozorišnim kućama. Na osnovu svega što je pripremljeno i što će biti prezentovano publici, jasno je da je uložen veliki trud, veliko organizaciono umijeće i čestitam upravi Centra za kulturu na tome. Koristim priliku da im uputim čestitke i na velikom broju nagrada koje je u protekloj godini, CZK osvojio sa predstavom Ćelava pjevačica, reditelja Jagoša Markovića”

Komnenović je podsjetio da  Opština Tivat nastavlja da ulaže u objekte kulture i najavio okončanje radova na Ljetnjoj pozornici u Donjoj Lastvi.

“U finalnoj smo fazi završetka ovih radova. Očekuje se postavljanje stolica u gledalištu i nabavka tehničke opreme. U pitanju je investicija vrijedna 300.000 eura, kojom ćemo, u konačnom stvoriti još jedan prostor za kulturne sadržaje, i što je posebno važno dio kulturnih sadržaja izmjestiti iz centra grada u Donju Lastvu, u jedan vrlo lijep, autentičan ambijent. Pri samom su kraju radovi na paternom uređenju Atrijuma Ljetnjikovca Buća-Luković. Dobićemo malu scenu, montažno-demontažnog tipa u skladu sa svim preporukama struke, kapaciteta do 180 mjesta” rekao je Komnenović.

Predstavljajući ovogodišnji program Purgatorija, director CZK Goran Božović kazao je da će se u takmičarskoj selekciji renomiranog pozorišnog reditelja i profesora na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, Borisa Liješevića, naći  10 popularnih pozorišnih ostvarenja iz Srbije, Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

“Riječ je o predstavama: Što na podu spavaš (SNP Novi Sad, Gavella Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS), Mirandolina (CZK Tivat), Oliver Tvist (Pozorište Boško Buha Beograd), Magbet (NP Beograd), Urnebesna tragedija (NP Beograd i NPRS Banja Luka), Obraćanje naciji (Atelje 212 Beograd), Laž (BDP Beograd), Moj muž (Dramski teatar Skoplje), Kuća (Zvezdara teatar Beograd), i Edip (JDP Beograd). Ovogodišnji žiri Purgatorija čine Ljiljana Blagojević, glumica iz Srbije, Željka Turčinović, dramaturškinja iz Hrvatske, i Zoran Rakočević, reditelj iz Crne Gore”, kaže Božović.

On je istakao da je ove godine pored nagrade za najbolju predstavu, za najbolje muško i žensko glumačko ostvarenje, za glumačku bravuru i najbolju vizuelno tehničku inovaciju, uvedena  i nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković”, u čast pozorišnog genija koji je ostavio dubok trag na ovom festivalu.

“U sklopu Purgatorija održaće se revijalno i 6. izdanje festivala plesnog teatra. Ove godine četiri prestave u selekciji Jelene Kajgo, iz Srbije, Crne Gore, i Njemačke. U sklopu Purgatorija ove godine imamo 4 premijere, jednu samostalnu produkciju i tri koprodukcije. Mirandolina u režiji Tatjane Mandić Rigonat je novi samostalni projekat CZK Tivat, čija premijera je zakazana za 01. Jul” kaže Božović.

Predstava “Utopija danas”, autorski projekat Marka Grubića i Milene Bogavac je nova saradnja između CZK Tivat, Bitef teatra iz Beograda, Trinidada iz Novog Sada, SKC Novi Sad, i KC Grad Beograd, čija premijera se održava 18. Jula.

Božović dodaje da je premijerna koprodukciona saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem krunisana predstavom Čovjek slon, u režiji Kokana Mladenovića, čija premijera na Purgatorijama je zakazana za 07. avgust.

“Četvrta premijera održaće se 22. Avgusta, predstava Ućutkivanje Sokrata, u režiji Nebojše Bradića, rađena u saradnji sa Bitef teatrom iz Beograda. U pratećem dijelu programa igraće se i Jagoševa trilogija, u produkciji CZK Tivat, Filomena Marturano, Hasanaginica, i Ćelava pjevačica, a organizujemo i tri dječije predstave tokom festivala” rekao je Božović.

On naglašava da će ovo ljeto obilježiti i dva kvalitetna koncerta.

“U organizaciji Bokeljske udruge muzičara A Capella iz Tivta i CZK Tivat organizuje se koncert čuvene klape Cambi iz Hrvatske 06. Jula. CZK Tivat organizuje spektakularan koncert pod nazivom Black Symphony, u izvođenju Zrenjaninske filharmonije i Black Metallica Tribute Band-a, premijerno u Crnoj Gori. Muzičko-poetsko veče posvećeno Maji Perfiljevoj održaće se 11. Avgusta na Ljetnjoj pozornici”.

I ove godine CZK organizuje pakete karata za takmičarske predstave sa popustom od 30%, pa će tako paket za 10 predstava iznositi 105 eura. Paket karata za četiri plesne predstave iznosi 30 eura.

Generalni pokrovitelj festivala je Opština Tivat, generalni sponzor Turistička organizacija Tivat, zlatni sponzor JPMD, a sponzor Porto Montenegro

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.