15 dana važnih događaja za Srbiju: Od razgovora sa Merkelovom i sastanka u SAD o KiM, do nove Vlade

0

Da nas čeka teška jesen, kada su političke prilike u pitanju, najavio je još u junu predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tada rekao da će biti vršeni razni pritisci na zvaničan Beograd u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Od današnjeg telefonskog razgovora koji je predsednik Vučić imao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tet a tet sastanka sa Miroslavom Lajčakom, potom posete SAD i sastanku u Vašingtonu i Briselu i formiranje nove Vlade, sve to je stalo u narednih 15 dana koji su izazvali posebnu pažnju domaćih, ali i svetskih zvaničnika.

U fokusu svih sastanaka nalazi se pitanje KiM, a čak i ukoliko se ne dođe do konačnog rešenja, stručnjaci tvrde da bi svakako mogle biti poznate konkretnije stvari u vezi sa rasplitanjem „kosovskog čvora“.

Vučić na Bledskom strateškom forumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na 15. Bledskom strateškom forumu, koji tradicionalno predstavlja glavni spoljnopolitički događaj u Sloveniji, kao jedan od glavnih govornika na liderskom panelu „Evropa posle Bregzita i Kovida-19“.

Njegov fokus, kako je najavio, biće na pitanju Kosova i Metohije iz ugla činjenice da se „ne može praviti račun bez krčmara“, da Srbija više ne pristaje da igra ulogu gubitnika devedesetih godina, te da neće dozvoliti da Srbija bude ponižena, a Srbi da se osećaju poraženim, jer onda, kako je rekao, problemima neće biti kraja.

Njega tokom boravka na Bledu očekuje i sastanak sa specijalinim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom

Telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom

Predsednik Srbije imao je telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a kako je ranije najavio, glavna tema je KiM, odnosno sastanci u Vašingtonu i Briselu.

– Kosovo će biti glavna tema, kao i poseta Vašingtonu i Briselu. Napravio sam i mini plan šta da izložim najmoćnijoj ženi sveta i da se za to izborim – rekao je Vučić sinoć novinarima, a u objavi na društvenim mrežama danas je poručio da je sa nemačkom kancelarkom imao odličan razgovor.

Vučić je juče kazao i da će sa najmoćnijom ženom razgovarati o različitim pitanjima, i o vakcinama protiv virusa korona, bilateralnoj saradnji izmedju Srbije i Nemačke, kao i da se zahvali na nedavno potpisanom aktu o dodatnoj saradnji Predstavništva Srbije i Ministarstva industrije i energetike Nemačke.

Sve oči domaćih i svetskih zvaničnika uperene ka Vašingtonu

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, objavio je 14. avgusta da će se predstavnici dve strane 2. septembra sastati u Beloj kući.

– Srećni smo što možemo da objavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući radi pregovora 2. septembra – napisao je Grenel tada na svom Tviteru.

Razgovor zakazan u Beloj kući, prvobitno je trebalo da se održi 27. jula, ali ga je nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija zbog ratnih zločina, prištinska strana otkazala.

Međutim datum sastanka je ponovo pomeren i to za dva dana, a kao razlog se navodi moguće prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa, što još uvek nije potvrđeno, ali se zna da razgovor organizuje Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert O’Brajen.Predsednik Srbije sinoć je izjavio da teku pripreme sastanak sa predstavnicima Prištine u Vašingtonu i da se ne zna šta će biti agenda. Kako je poručio Beograd će biti spreman za sve opcije, ali će odluke donositi na mudar način.

– Radimo svaki dan, pripremamo se po ceo dan – ukazao je predsednik i dodao da se ne zna šta će tačno biti agenda, ali da bi trebalo da se priča o ekonomiji.

Ipak, kako kaže, moguće prisustvo Donalda Trampa govori da su moguće možda i još neke ideje.

– Mogu da kažem ljudima u Srbiji da nemam sumnje da će to za delegaciju koju vodim i sve nas biti besane, ne lake noći, ali da znamo svoj zadatak i kolika je svetinja koju čuvamo – istakao je i dodao da je Srbija najvažnija bez obzira ne sve izazove.

Posle SAD, Vučić putuje na sastanak u Brisel

Delegacija Beograda nastavila je prošle nedelje u Briselu pregovore sa Prištinom na ekspertskom nivou. Ovaj sastanak, inače drugi po redu, nastavak je ponovno pokrenutog dijaloga koji je bio u zastoju 20 meseci, a nastavljen je sastankom na najvišem nivou 16. jula kada su razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih insitiucija u Prištini Avdulah Hoti.

Posle dvodnevne posete Vašingtonu, i predsednik Srbije će 7. septembra otputovati u Brisel, gde ga očekuje niz sastanaka.

U ranijim izjavama on je rekao da će 7. septembra ići u Brisel i da će tražiti ispunjenje ugovora o Zajednici srpskih opština.

– Neće Nemačka i Amerika da povlače priznanje Kosova. Mene brine što mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, zato će srpska strana tražiti ispunjenje ugovora iz 2013. godine koje je potpisano pod okriljem Evropske Unije o formiranju Zajednice srpskih opština – rekao je on ranije.

Nova Vlada posle sastanka u Beloj kući

Razgovori o sastavu nove Vlade počeli su pre mesec dana, a nastavljeni su konsultacijama sa stranakama pojedinačno. Međutim i dalje nema konkretnih informacija ko ulazi u njen sastav. Kako je predsednik Vučić izjavio u opticaju dva koncepta, prosta koalicija ili koncentraciona vlada.

– Prosta koalicija sa jednom političkom partijom, a drugi neka vrsta koncentracione vlade, zbog talasa korone na jesen i Kosova i Metohije, ali i izlaska iz ekonomske krize, „pa da za jedno dve godine idemo na parlamentarne izbore“ – rekao je on tada i dodao da je bliži prvom konceptu.

Još jedna nepoznanica za sada je i to što se sa sigurnošću ne može reći da li SPS, partner naprednjaka u proteklih osam godina na vlasti, ostaje sa njima da i dalje sarađuje, ili odlazi u opoziciju. Vučić ni u svom gostovanju na tv Prvoj u subotu nije želeo da precizirao s kim će SNS formirati novu vladu i rekao da će odluka o tome biti doneta nakon sastanka u Vašingtonu, odnosno posle 4. septembra.

– Konačna odluka biće uskoro doneta – rekao je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.