Zogović: Crna Gora je nezavisnost dobila 1878. godine, vjekovi se žele zamagliti sa periodom Đukanovićeve vladavine

4

Umjesto nezavisnosti, dobili smo zavisnost. Stepen zavisnosti odavno je zdrobio granice zdravog razuma. Da ne govorimo o Ustavom proklamovanoj suverenosti! Pukom slovu na papiru koliko da se zadovolji forma, saopštio je Milun Zogović, poslanik Demokratske narodne partije (DNP), povodom 21. maja, odnosno 17 godina od referenduma.

„Državno i državničko dostojanstvo prvi su sahranjeni. Da ne remete harmoniju. Platili su opravdanu cijenu nesklada sa podaničkim mentalitetom, koji se, nakon njihovog opela, profiliše i uzdiže na nivo opšte diplomatske prakse, na nivo formule za opstanak! Kod suverenih, nezavisnih i demokratskih državama to se zove služenje stranom interesu, odnosno izdaja domovine. Dostojanstvo i podaništvo ne voze se u istom „kupeu“. Ne mogu zajedno. Gdje ima dostojanstva, tu strada podaništvo. I obratno, na žalost“, izjavio je Zogović.

Prema njegovim riječima, „promjene 30. avgusta 2020. godine na tom polju nijesu se desile“.

„Kritičari bi rekli da je servilnost dodatno podignuta do najvišeg stepena gotovosti. A nije bilo davno, tu odmah prije par decenija imali smo i državu i dostojanstvo. A onda je Đukanović preoteo vlast. Nedugo zatim stvorio privatnu državu i tragajući za sadržajem kako da je popuni, nakon raskida sa tradicionalnom Crnom Gorom, ušao u projekat stvaranja nove istorije i novog čovjeka. Za prvo mu je trebala i nova akademija nauka, za drugo partijska Crkva. Kod Crkve je, srećom, bilo tvrdje nego što se nadao“, rekao je Zogović.

Kako je dodao, „vezivanje dugogodišnje svijetle istorije nezavisnosti i samostalnosti države Crne Gore za Đukanovićev referendum o izgradji privatne drzaže je pokušaj utakanja rijeke u bočicu od sirupa“.

„Nakon rusko – turskog rata, Crna Gora je svoju nezavisnost i samostalnost dobila na Berlinskom kongresu 1878. godine. Berlinski kongres je bio revizija Sanstefanskog mirovnog ugovora od 3. marta 1878. godine. Na njemu je učestvovala šest velikih sila u Evropi: Rusija, Velika Britanija, Francuska, Austrougarska, Italija i Njemačka u pregovorima sa Osmanskim carstvom, a ishod je bio da su Rumunija, Crna Gora i Srbija priznate za nezavisne i samostalne države“, podsjetio je poslanik DNP-a.

Danas je, kako je naveo, 21. maj, dan kada je Crna Gora istupila iz državne zajednice sa Srbijom.

„Crna Gora je i u SFRJ i u SRJ i u zajednici Srbije i Crne Gore imala: Predsjednika Republike, Predsjednika Vlade i Predsjednika Skupštine, samo dio nadležnosti je bio delegiran federalnoj državi. Nezavisnost i državnost nije dovođena u pitanje, a samostalnost je obnovljena 21. maja 2006. godine. I to na pokradenom referendumu, o čemu, pored živih svjedoka, svjedoče i hiljade stranica „Bijele knjige“ o referendumskim neregularnostima“, istakao je Zogović.

Kako tvrdi poslanik DNP-a, „od tada se politička pretenzija jednog čovjeka i njegove partije želi prestaviti kao početak naše državnosti, a projekat političko-identitetskog inzinjeringa prodati za istorijsku istinu.

„Vjekovi se žele zamagliti sa periodom Đukanovićeve vladavine, sa ciljem sticanja pogrešnog utiska da su naša državnost, samostalnost i nezavisnost vezani za političku sudbinu posljednjeg evropskog diktatora. Uporište za ovu prevaru i istorijski falsifikat pronalaženo je kroz razne sinekre, kojima je kupovana lojalnost, kako bi se očuvanje Đukanovićevog trona prestavljalo kao odsudna bitka za odbranu države“, ukazao je Zogović.

Kako dodaje, poslije promjena od 30. avgusta. 2020. godine, sve je manje onih kojima se može na takav način manipulisati i kojima je prihvatljiv takav Đukanovićev istorijski falsifikat.

„Jasno je svima da je Crna Gora postojala prije Đukanovićeve vladavine i da kao suverena i nezavisna država postojati evo prvi put dan nakon Đukanovića, koji ju je pretvorio u privatnu državu vladajuće kaste. Upravo je period te vladavine jedna od najvećih mrlja u slavnoj slobodarskoj istoriji Crne Gore“, rekao je Zogović, pa za kraj poručio:

„A vi poštovani prijatelji, ako želite da se iščupamo iz podaničkih ralja, ako vam je stalo do povrataka državnog i državničkog dostojanstva, podržite koaliciju Za Budućnost Crne Gore, jer je to jedini garant da ćemo biti svoji na svome. Razmislite dobro, naknadna pamet i reklamacije neće biti od velike pomoći“, zaključio je Zogović.

4 Comments
 1. Gss komentariše

  moj zogovicu od kad nema mila vi ste potpuno u haosu. nije narod glasao za privatnu milovu drzavu nego za nezavisnu crnu goru. sad kad vidite da velikosrpstvo tesko prolazi poceli ste da se uvijate u forme kako ste jedino vi podrzavaoci istinske nezavisne crne gore, a istina je potpuno suprotna, vi ste sledbenici izdajnika sa podgoricke skupstine. sram te bilo za ovakve izjave i sve koji misle kao ti, koji sad otvorenu mrznju prema crnoj gori pokusavate da prepakujete da bi uzeli koji glas na izbore. DF se raspada i dabogda se raspao za vazda, a ti nikad ne bio na drzavnim jaslama drzave koju ne priznajes smecaru jedan

  1. Srpska Sparta komentariše

   Velikosrpstvo teško prolazi? Hohohoho… ko to nama jede ono što se ne jede među ljudima, ko se to nama uneredio malo 😄🤣
   Zalud ste dukljani vršili propagandu i preumljenje naroda. Srba je sve više, a ,, srpski svet “ nadolazi i ne može se zaustaviti, ma koliko ti i takvi poltroni evivaško – dualističko – građanističke provenijencije jeli ono što se ne jede 😉
   Znam da vas muka hvata kad pogledate snimke proslava ispred crnogorskih škola, ali to vam je što vam je konvertiti. Srpske mladosti je sve više i više i daće Bog – biće ih toliko da se ne mogu prebrojati 🙏💪
   Živjela koalicija ZBCG!
   Živjela Crna Gora – Spska Sparta!

 2. Monteprkno komentariše

  Na kraju svog nečasnog puta Đukanistan će završiti u kakvom budvanskom šahtu zajedno sa Božom Spartancem.

 3. Rade/ komentariše

  Crna Gora je dobila nezavisnost 1878 i trajala je ta nezavisnost sve dok izdajnik i spijun Engleski i Autrougarski nije na stetu Drbije i Crne Gore napravio Jugoslaviju grobnicu za Srbe a samo korist za Hrvate i Slovence i kasnije kad su posijali klicu laznih nacija Makedonaca,Bosanaca pa i Crnogoraca. Od Kralja Petra i kralja Nikole pa na ovamo svi vladari su postavljeni od strane Londona i Vatikana i rade u korist njih a na stetu Srba. Crkva je sacuvala narod srpski kroz vjekove a najvise u zadnji vijek jer su od Osmanlija mnogo gori Vatikan i Englezi i njihovi spijuni zadrigle komunjare. A i sad ima jadova Srba koliko oces koji placu za Titom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.