Zelenski saopštio pred UN: Rusija je „teroristička država“

2

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je „teroristička država“ pred UN, a ona je odgovorila da je on iskoristio apel Savjetu bezbjednosti za „daljinsku pi-ar kampanju“ u pokušaju da dobije više zapadnog oružja.

Zelenski zahtjijeva da Savet bezbjednosti isključi Moskvu iz UN i uspostavi tribunal za istragu djelovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. februara. Međutim, Rusija ima pravo veta u Savjetu i može se zaštititi od svake takve akcije.

„Rusija nema pravo da učestvuje u diskusijama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i prosto kolonijalistički“, rekao je Zelenski u obraćanju Savjetu bezbjednosti putem video-linka.

„Pozivam vas da oduzmete ovlašćenja terorističke državne delegacije.

Moskva svoju invaziju naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za oslobađanje Ukrajine od fašista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neosnovan izgovor za ničim izazvan rat.

Svih 15 članova Savjeta bezbjednosti, uključujući i Rusiju, ustali su minutom ćutanja nakon što ih je Zelenski zamolio da „odate poštu svim Ukrajincima poginulim u ovom ratu“.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je Savjetu da je pojavljivanje Zelenskog putem video-veze narušilo autoritet tijela zaduženog za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti.

„Savjet bezbjednosti UN ne bi trebalo da se pretvori u platformu za daljinsku pi-ar kampanju predsjednika Zelenskog da dobije više oružja od učesnika samita NATO“, rekao je Poljanski.

Savjet se sastao nakon što je Ukrajina saopštila da je ruski raketni napad namjerno gađao tržni centar u ponedjeljak i ubio 18 ljudi u napadu.

Rusija je negirala da je pogodila tržni centar projektilima, rekavši da je pogodila obližnje skladište oružja u SAD i Evropi, izazvavši eksploziju koja je izazvala požar u tržnom centru. Takođe je tvrdila da tržni centar nije u funkciji.

2 Comments
  1. lola komentariše

    Strasno je sto ybog ludaka kao sto je Zelenski citav svijet treba da strada. Tesko covjeku sa ludom glavom a tesko narodu sa ludim i neodgovornim politicarima.

  2. Visegrad 2021 komentariše

    SAMO RAVNAJTE BRACO RUSI,A CEKAMO VAS I NA JADRANSKOM MORU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.