Zelenski: EU ne smije postati supermarket za bogate Ruse

0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao “supermarket” dostupan svakome ko ima sredstava za ulazak. Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici čelnika Kremlja Vladimira Putina.

“Moraju postojati jemstva da ruski ubice ili suučesnici u državnom teroru ne koriste šengenske vize”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju, misleći na vize koje vlasniku omogućavaju pristup šengenskom području koje obuhvata nekoliko država EU-a.

“Drugo, ne smijemo uništiti samu ideju Evrope – naše zajedničke evropske vrijednosti. Evropa se stoga ne smije pretvoriti u supermarket u kojem nije važno ko ulazi i gdje je glavno da ljudi samo plaćaju svoju robu”, naveo je.

Zelenski je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovotjednom intervjuu za Washington Post, rekavši da bi Rusi trebali živjeti u svom vlastitom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju.

Apel Zelenskog tek treba dobiti podršku glavnih igrača u EU. No, kako je rekao, ohrabrila ga je podrška baltičkih država i Češke, koja trenutno predsjeda EU-om. Finska je takođe podržala ideju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove nedjelje osudio je apel Zelenskog, rekavši da je “svaki pokušaj izolacije Rusa ili Rusije proces koji nema perspektivu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.