Zeković: Vrijeme dokazalo opravdanost neradne nedjelje i politike SDP-a

Zeković: Vrijeme dokazalo opravdanost neradne nedjelje i politike SDP-a

Godinu dana nakon uvođenja neradne nedjelje u sektoru trgovine pokazala se potpuna opravdanost inicijative na kojoj su više godina istrajavali SDP i Unija slobodnih sindikata.

Pokazalo se da osim što su desetine hiljada radnika dobile dan za odmor i bar jedan dan koji mogu provesti sa svojim porodicama.

Nije “stao život”, niti je uništena privreda – kako su pravdali dugogodišnje kršenje zakona i kršenje prava zaposlenih, već su svi proizvodi za kojima postoji potreba kupljeni dan ranije ili kasnije, kao i u mnogim drugim državama.

Podsjećamo da je ovim riješen samo dio problema na koji ukazujemo još od 2013. godine, od kada Ministatsrvo ekonomije ne izvršava svoju zakonsku obavezu ugrožavajući prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane.

Podsjećamo da smo u cilju rješavanja ovog problema postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu, ali je problem samo parcijalno riješen. I dalje se krši zakon i desetine hiljada zaposlenih i hiljade privrednih subjekata čija tehnologija rada, niti priroda djelatnosti ne zahtijevaju neprekidan rad, nemaju neradne praznične, odnosno ne ostvariuju prava koja koja ih po zakona pripadaju u slučaju organizacije rada tokom prazničnih dana.

Očekujemo od partija koje čine novu parlamentarnu većinu, a koje su naše inicijative u ovom pravcu podržavale dok su bile u opoziciji, da će isti stav imati i ubuduće, i da ćemo nakon punih 7 godina političke borbe uspjeti da obezbijedimo sprovođenje zakona i obezbijedimo poštovanje prava radnika.

Related posts

4 Comments

 1. Nebojša Z.

  Sta je vrijeme potvrdilo. Skok sa 4 na a 2 poslanika….da ne pominjemi sada broj osvojenih
  glasova u Kolašinu, Mojkovcu…Žabljaku.

  Reply
 2. Viko

  Potpuno promasen propis. Milionske nekretnine stoje jedan dan neupotrebljive.Baca se hrana. i ljde tjerate da se subotom guraju po samoposlugama u vrijeme korone i obavezne distance.
  Uspeh bi bio da ste uspijeli da se rad nedjeojom i praznikom placa vise pa bi vidjeli koliko bi bilo dobrovoljaca za rad nedjeljom. Ovo je samo katolicka ujdurma da se nedjeljom ne radi vec da se ide u crkvu.Sledeci “uspijeh SDP=a ce biti da se zabrani abortus.No sreca oni to nece docekati jer vec broje sitno.

  2
  2
  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *