Zečević-Plavanski poručila Zoji Đurović: Vi ispoljavate rasizam, treba da se stidite

8

Novinar u penziji i član Miholjskog zbora, Dragana Zečević-Plavanski poručila je u pismu Zoji Đurović da ona ispoljava rasizam i da toga treba da se stidi.

Njeno pismo Zoji Đurović prenosimo u cjelosti:

“Nikada mi se nije dogodilo da žalim nekog prosvetnog radnika zbog njegove izjave. Sve do Vaše objave na FB, koju sam pročitala u štampi. Žalosno je Vaše suočavanje sa sadašnjošću u Crnoj Gori za koju krivite nas koji smo došli odnekuda. Mjerilo za krivicu Vam je naše učešće na litijama kojima smo odbranili našu Crkvu. Naravno da sam, Bogu hvala, učestvovala u litijama. I dala Trojičindansku zakletvu. I dočekala odbranu svetinja. I sačuvala svoj obraz i pred precima i pred potomcima. Osim mojih Zečevića moj predak je i blaženopočivši patrijarh Gavrilo Dožić. I ponosna sam.

Ja sam iz Peći. Ovdje sam došla kao prognanica iz Metohije. Prije 22 godine. Kao i mnogi. Ni moja porodica ni ja ničiji, osim svoj, hleb ovdje nismo jeli. Pošteno radili, djecu školovali i, Bogu hvala, nikome ništa nažao uradili. Radom smo izražavali svoju ljubav prema zemlji u koju smo došli a iz koje su, apsolutno, svi naši preci. Vjerovatno ne znate da je i Metohija pripadala Crnoj Gori. Znate li gdje je Čakor? I on se vidi iz moje Peći – Znate li ko je bio serdar Janko Vukotić? Moja ulica u Peći se po njemu zvala. Završila sam Gimnaziju u Peći. Znate li ko je osnovao? Kralj Nikola istovremeno sa beranskom. Napisali ste da je „ došlo vrijeme da se polako pakujemo“.

Kome Vi to, gospođo Đurović, i sa kojim pravom?! I to kažu oni koji napretku nisu doprinijeli nego im se patriotizam svodio na ogrtanje zastavom i držanje ruke na prsa dok se intonira himna. Navodite da ne treba više da se družimo. Sa takvima se nikada nisam družila. Jedan od mnogih razloga za nedruženje sa Vama je i rasizam koji ispoljavate. Treba da Vas je stid. Znate li Vi šta znači biti protjeran iz grada u kome si rođen? Znate li šta znači vratiti se na zgarište kuće? Znate li vi šta znači doći na porušen i raskopan grob? Nisu to tamo samo naši grobovi. To su nam kletve i zakletve. Vječiti lelek ispod Prokletija. Za kuće ne marimo jer su nam tamo,Bogu hvala, manastiri.

Gdje nas to savjetujete da idemo? Gdje da se vratimo? I mi sa Kosmeta i izbjeglice iz Hrvatske. Sve nam je uništeno, imovina uzurpirana, pravo i pravda za nas ne važe. Samo u našim slučajevima privatna svojina nije neprikosnovena, kao što je svuda u svijetu. Vjerujem da Vam je poznato da je Kosmet sada centar narko i ostale mafije. Tamo nema ni privrede ni poljoprivrede.

I Šiptari se sa Kosmeta sele. Znate Vi sve to ali se valjda ne smije izgovoriti zato što je Crna Gora priznala tzv. Kosovo. Sram Vas bilo!

Neka Gospod podari spokoj Vašoj duši, jer je najveća kazna za čovjeka ako živi sa mržnjom u srcu. Nadam se da volite makar djecu sa kojom radite jer, sigurno, među njima ima i onih čijim roditeljima savjetujete da se pakuju”.

8 Comments
 1. GRAĐANSKI komentariše

  Da ova Zečević-Plavanski ima imalo obraza ne bi napisala Šiptari no Albanci. Držat’ “moralnu” pridigu nekomu glede nacionalizma, šovinizma i (kako veli) rasizma, a po istom pitanju jednomašice (u isti mah, jedanak) iskazivat i pokazivat sve pobrojano je nemoralno i licemjerno. Sporad toga treba da je ovu nevjestu i stid i sram! No, ko vas litijaše i velje “vjernike” ne poznaje – skupo bi vas kupio! Što se mene tiče 90-95% vas izbjeglica iz 90-ih (iz BiH, HR i s KiM) nijeste dostojni komada crnogorske zemlje pod nogama, niti komada crnogorskog neba nad glavama, nit’ crnogorski zrak da udišete! Eto tako srbo-četnička mustro! P.S. Metohija jes’ bila “crnogorska” u doba krvave, sramne i krvničke Karađorđevića okupacije, pod tadanjim imenom Zetska banovina – kad je slavno i sjajno ime crnogorsko nestalo, a sve s sramnijem ciljem da sve crnogorsko zanavijek i nestane! Itd. Itd. P.P.S. Baš me zanima – ‘oće li “demokratska” Borba objavit ovaj moj komentar?!

  6
  25
  1. Dobrilo komentariše

   Govno jedno, a sa čime se ti to dičiš, fukarlukom jer si samo za to Bogom dan, no nema vas takvih puno, samo šaka jada. Dok su bile litije sakrili ste se u svoje mišije rupe, a sad se nešto kao kur**te. E pa neće moći govnaru jedan, moraćeš se naviknuti nesoju!

   11
   1
   1. GRAĐANSKI komentariše

    ”NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA” (Rim, 1921.)

    Miloš Živković:
    ”PAD CRNE GORE” (Beograd, 1923.)

    Dr Novica Radović:
    ”CRNA GORA NA SAVEZNIČKOJ GOLGOTI” (Peć, 1938.)

    Prof. Živojin Perić:
    ”CRNA GORA U JUGOSLOVENSKOJ FEDERACIJI” (Zagreb, 1940.)

    ”ĐENERAL VEŠOVIĆ PRED SUDOM”

    Dokumenta tadanje crnogorske Vlade u egzilu

    Tekstovi uglednih stranih: diplomata, intelektualaca, novina/ra, … – o koncu i nakon Prvog svjetskog rata

    Stevan Bajković:
    ”VRIJEME GLADNIH I ŽRTVOVANIH” (Cetinje, 2017. i 2019. – knjiga je prvi put štampana 1938.)

    Prof. dr Šerbo Rastoder:
    ”SKRIVANA STRANA ISTORIJE 1918-1929” I-IV (Bar, 1997.);
    ”CRNA GORA U EGZILU 1918-1925” I-II (Podgorica, 2004.)

    Vladimir Jovanović:
    ”ROVAČKA REPUBLIKA” (portal ”Antena M”)

    Slobodan Čukić:
    ”POČETAK SRPSKE OKUPACIJE – komitska borba i narodna golgota (1918-1920)” (Podgorica, 2019.)

    Nenad Stevović:
    ”JOŽEF BAJZA I CRNA GORA” (Cetinje, 2020.)

    Brojni tekstovi i/ili knjige: mr Novaka Adžića, dr Mijata Šukovića, Slobodana Jovanovića, dr Adnana Prekića, dr Gorana Sekulovića, Borislava Cimeše, Miroslava Ćosovića, …

  2. Plemenik Vasojević komentariše

   Ona je odiva bratstva koje ima više megdana sa Turcima i Arnautima no sva Crna Gora zajedno i basta joj da kaže i Zoji i pored Zoje šta misli i šta želi, a ti možeš samo da laješ pod izmišljenim imenima i nikovima. Praunuka Gruje Lakova čuvenog junaka s Bukove poljane, Morače, Vučjeg dola i drugih stratišta, unuka onoga što je birani u trista najboljih koji su pod borbom prsa u prsa prošli Bihor i probili se u Srbiju. Bratanična i šćer čuvenih partizanskih junaka i komandanata koji su ostavili oči, ruke i živote od Sutjeske do Neretve, Kozare i Srema. Iz roda Vuka Brajotića kojeg nikad nije dostigao nijedan junak za pet vjekova borbeza oslobođenje. E to je ova naša Dragana i ne lajte za njom. Ona je svoja na svome.

   8
   1
   1. GRAĐANSKI komentariše

    Znači:
    “…  ima više megdana sa Turcima i Arnautima no sva Crna Gora zajedno …”!!!
    (Zanimljivo!)

    Znači:
    Iz partizanske famelje a postade okorela srbo-četnikuša!
    (Zanimljivo!)

    Ne laj, DŽUKELO!

    1. GRAĐANSKI komentariše

     TAČKA!

 2. BekocentarPg komentariše

  Ćurko bezobrazna. I ti napadaš Zoju. Ovo je klasični jezik mržnje

  4
  23
 3. GRAĐANSKI komentariše

  Znači:
  “…  ima više megdana sa Turcima i Arnautima no sva Crna Gora zajedno …”!!!
  (Zanimljivo!)

  Znači:
  Iz partizanske famelje a postade okorela srbo-četnikuša!
  (Zanimljivo!)

  Ne laj, DŽUKELO!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.