Zbog najnovijeg lansiranja projektila: Japan uputio protest Sjevernoj Koreji

0

Japanska vlada uložila je protest diplomatskim kanalima zbog najnovijeg lansiranja Sjeverne Koreje, za koju se vjeruje da je balistička raketa dometa od oko 400 kilometara i maksimalne visine od 50 kilometara, rekao je ministar odbrane Jasukazu Hamada na konferenciji za novinare.

„Apsolutno je neoprostivo lansiranje rakete Sjeverne Koreje u pozadini aktuelne situacije u Ukrajini. Ovo je kršenje odredbi rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. Oštro osuđujemo ove akcije i uputili smo svoj protest Sjevernoj Koreji diplomatskim kanalima u Pekingu“, naglasio je on.

Prema Hamadinim procjenama, raketa koju je lansirala DNRK preletjela je 400 km sa maksimalnom visinom od 50 km i pala van isključive ekonomske zone. U vezi sa lansiranjem projektila, formiran je štab za vanredne situacije u kancelariji japanskog premijera Fumija Kišide za prikupljanje i analizu informacija.

„Premijer je zauzvrat naložio nadležnim resorima da djeluju u tri pravca: da ulože sve moguće napore da prikupljaju i analiziraju informacije i sprovode blagovremeno obavještavanje stanovništva, da obezbijede bezbjednost vazdušnog i pomorskog saobraćaja i da preduzmu sve neophodne mjere u slučaju nepredviđenih okolnosti“, dodao je ministar odbrane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.