Sužava li Zapad Kurtijev manevarski prostor?

0

Na Zapadu i dalje računaju na Kurtija i daju mu šansu da i dalje odlaže primjenu Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština, ističe Srđan Graovac

Imajući u vidu da Amerikanci, Englezi, Nemci i EU nisu spremni da bilo šta učine da kazne vlasti tzv. Kosova, premijer privremenih prištinskih institucija nije prešao crvene linije Zapada, odnosno došao je do njih, što pak ne znači da će oni promeniti svoju poziciju nezavisnog Kosmeta, ocenio je za „Politiku“ nekadašnji predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković.

Tom stavu u prilog ide praktično nikakva reakcija istog tog Zapada na dvogodišnje vještačko podizanje tenzija u južnoj srpskoj pokrajini koje je poslednjih dana eskaliralo u nasilje – na šta su usledile tek verbalne opomene vladi tzv. Kosova, kao što je najava uskraćivanja viza za SAD za predstavnike vrha tamošnje vlasti.

„Ovde je suština što je Kurti došao do crvene linije, ali to ne znači da su oni promenili svoju politiku nezavisnog Kosmeta. Dokaz više je da se oko formiranja Zajednice srpskih opština i nisu nešto potrudili. To da će se povući duge cevi sa severa ili da će se ponovo raspisati izbori u četiri opštine jednostavno nije dozvoljeno, bez ZSO. Koliko vidim, to je za zapadni dio međunarodne zajednice tek na trećem mjestu“, precizira Anđelković.

Dodaje da ćemo vidjeti rezultate posjete predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini i navodi da im neće verovati sve dok ne kažu da nema nikakve saradnje s Kurtijem dok se ne formira Zajednica.

„Za Ameriku je jedino bitno da ne dođe do eskalacije sukoba“, ističe Anđelković.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je Kurti i dalje na ivici da pređe crvene linije, ali da ne postoji odluka Zapada da se on smijeni, jer da postoji, ne bi se insistiralo na tome da se organizuju novi izbori i da Srbi izađu na njih, a da se tek posle toga sprovede ZSO.

„Na taj način Borelj i SAD i njihova administracija pokazali su put Kurtiju kako treba da izađe iz ove situacije. U tome je suština, a da li će on prihvatiti tu njihovu tzv. mapu puta, kako politički da izađe iz situacije koju je sam stvorio svojim neodgovornim ponašanjem – druga je stvar“, izjavio je Graovac za „Politiku“.

Istakao je i da smatra da Kurti neće biti spreman da prihvati ZSO, tako da će mu manevarski prostor u narednom periodu biti sužen, te da će raditi na tome da Srbi izađu na ponovljene izbore i da posle ne formira Zajednicu.

Iako Zapad pritiska Kurtija, on i dalje računa na njega i pomenutim planom mu daje šansu da i dalje odlaže primjenu Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština, zaključuje Graovac.

RT Balkan

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.