Zaharova podsjetila lidere Zapada, kako je NATO opravdavao uništavanje civilne infrakstrukture u Jugoslaviji

0

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsjetila je Zapad na riječi bivšeg portparola NATO-a Džejmija Šeja koji je 1999. godine opravdao ciljane napade na infrastrukturu Jugoslavije usled kojih su civili ostajali bez struje i vode.

– Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i službenicima Bijele kuće za sećanje – napisala je Zaharova na Telegramu i navela citat bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Upitan zašto NATO lišava građane zemlje struje i vode, Šej je odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda. Takođe je isticao da su jugoslovenske vlasti trebalo da prihvate uslove Alijanse kako bi prestalo bombardovanje infrastrukture.

– Ako Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO-a i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdijevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posledice po stanovništvo, to je problem Miloševića. Prekid vodosnabdevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih ‘isključili’ zauvijek ili na duže vrijeme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su protjerani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna – rekao je svojevremeno predstavnik NATO-a.

 

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.