Zaharova o odgovoru na američke sankcije: Uskoro ćemo ih obradovati

0

Moskva će u najskorije vrijeme objaviti listu američkih zvaničnika protiv kojih će biti uvedene sankcije, kao odgovor na raniju odluku Amerike. „ Radi se na tome, uskoro ćemo ih obradovati“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Uzimajući u obzir kako se oni (SAD) sada ponašaju, kako su odmah objavili te spiskove, mislim da ćemo ih uskoro obradovati. Radi se na tome. Nemojte misliti da ako mi ne govorimo o toj listi da ona ne postoji“, rekla je Zaharova u emisiji na „Prvom kanalu“.

Ona je rekla da ruska strana u ranijim slučajevima namerno nije privlačila pažnju javnosti na uzvratne mjere, ali da je Moskva sada uzela u obzir to što su Amerikanci tome pridali izvanrednu medijsku dimenziju.

Dodala je i da Rusija ne čeka ništa da bi uvela recipročne mjere Americi.

Podsjetimo, Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog.

Odmah zatim i Sjedinjene Američke Države su objavile o uvođenju sankcija Rusiji. Na sankcionom spisku nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmjerene na konkretna lica i organizacije uključivaće i ograničenja izvoza i viza. U Vašingtonu su takođe rekli da obustavljaju svaku vrstu pomoći Rusiji, izuzev humanitarne.

Na sankcionom spisku su se našli šef Federalne službe bezbjednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov, prvi zamjenik šefa administracije predsjednika Rusije Sergej Kirienko, generalni tužilac Igor Krasnov, šef Odeljenja za unutrašnju politiku predsjednika Rusije Andrej Jarin, zamjenici ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko i Pavel Popov, šef Federalne službe za izvršenje sankcija Aleksandar Kalašnjikov.

Amerika je uvela ograničavajuće mjere i protiv 33. Centralnog naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane Rusije, ruskog Državnog naučno-istraživačkog instituta za organsku hemiju i tehnologiju i 27. Naučnog centra Ministarstva odbrane Rusije. Na spisku je i 14 organizacija iz Rusije, Nemačke i Švajcarske koje podležu izvoznim ograničenjima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.