Zaharova: Čitav slučaj s Navaljnim je provokacija kako bi se umiješali u naša unutrašnja pitanja

0

Slučaj „trovanja“ Alekseja Navaljnog je provokacija koja je vještački podignuta na međunarodni nivo s ciljem miješanja u unutrašnja pitanja Rusije, ocijenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Podsjetimo, specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija Anjes Kalamar i Iren Han su saopštile da Rusiju smatraju odgovornom za „trovanje“ Navaljnog i to su nazvale pokušajem ubistva.

„Uvjereni smo da čitav taj slučaj trovanja Navaljnog navodno hemijskim oružjem predstavlja provokaciju koja je na vještački način podignuta na međunarodni nivo kako bi se u međunarodnom informacionom prostranstvu napravila lažna agenda kojom se svijetu odvlači pažnja od suštinskih problema i kao instrument za miješanje u unutrašnja pitanja naše zemlje“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Ona je dodala da Moskva insistira da Savjet UN za ljudska prava obrati pažnju na neodgovarajuće ponašanje specijalnih izvjestilaca koji su sada „napravili farsu u Ženevi“.

Oni su, kako je rekla, neosnovano optužili Rusiju da odgovorna za navodno trovanje Navaljnog, a nikakvi dokazi za to nisu predočeni.

„Možda oni to nisu znali, ali još jednom bih da skrenem pažnju na to, mada o tome stalno govorimo – do dana današnjeg nijedna zemlja, nijedna organizacija, nijedna laboratorija nije dostavila Rusiji nikakve dokaze za navodno trovanje Navaljnog. Nula. Ništa“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je ruska strana izvjestiocima poslala nalaze ruskih ljekara o stanju Navaljnog i naglasila da navodi na sumnju to što ta informacija nije uzeta u obzir.

Podsjetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gdje je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Ljekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtjev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Njemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.