Zaharova: Beskrajna halabuka oko ukrajinskog žita

0

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je danas situaciju oko ukrajinskog žita kao “beskrajnu halabuku“ zapadnih zemalja i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru.

„A svi oni zajedno, režim u Kijevu, EU, NATO, svjesni su da je (američkog državnog sekretara) Entonija Blinkena nedavno ponovo ‘zabrinuo’ problem gladi u svijetu i nije mogao da nađe ništa bolje od toga da za sve krivi Rusiju? Gore od poslednje šale je cijela ova igra oko ukrajinskog žita“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu, komentarišući najavu Kijeva da će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

„Kakve su to mahinacije? Kakva je to beskrajna galama zapadnih vlada i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru, što dovodi do spekulacija na tržištu hrane? Svijet je umoran od igara Zapada oko bezbjednosti hrane, koje se okreću u globalne katastrofe, propasti poštenih farmi i dosluha na berzi“, dodala je Zaharova, prenose „RIA Novosti“.

Ranije je Ministarstvo ekonomije Ukrajine saopštilo da je Kijev podneo tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza ukrajinskih proizvoda.

Evropska komisija je 15. septembra donijela odluku da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mjere kontrole izvoza.

Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da će jednostrano produžiti zabranu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.