Vukićević: DPS blokadom Ustavnog suda otežava proglašenje konačnih rezultata lokalnih izbora

0

„Što se Demokratskog fronta tiče podržaćemo izbor sudija Ustavnog suda, jer je veoma važno da se Ustavni sud odblokira. Nažalost, postoje političke strukture kojima odgovara ovakvo stanje, prije svega mislim na Demokratsku partiju socijalista, jer upravo blokadom Ustavnog suda otežavaju proglašenje konačnih rezultata lokalnih izbora, i jasno je da im je to od starta i bio cilj“, istakla je Vukićević i dodala:

Očito je da ne mogu da prihvate političku realnost, koja je sasvim jasna, nisu više u poziciji da biraju sudije po svojoj želji, i velikom bukom zapravo žele da štite svoje pozicije i svoju imovinu.

Prema njenima riječima, neozbiljno je da se na Ustav pozivaju oni koji su ga toliko puta prekršili, od neustavnog i nezakonitog izbora Vesne Medenice, trećeg mandata Filipa Vujanovića, privatizovanog i politizovanog Sudskog savjeta u kojem su pojedinim članovima omogućili da i dalje budu u Sudskom savjetu iako im je mandat istekao 2018.godine, do neustavnog odlaganja lokalnih izbora.

DF će podržati Zakon o predsjedniku u ponovnom glasanju

Kada je u pitanju Zakon o predsjedniku, Demokratski front je i ranije saopštio da će podržati to zakonsko rješenje i u ponovnom glasanju, podvukla je Vukićević.

„I potpuno jasno stojimo iza stava da ukoliko nema većine za izglasavanje tog zakona, onda idemo na prijevremene parlamentarne izbore. Sve će se vidjeti i biti mnogo jasnije 12. decembra. Ovim zakonom predsjedniku države nije oduzeta nijedna nadležnost, već se vrši preciziranje nadležnosti, i to nije ništa novo u crnogorskom pravnom sistemu“, tvrdi Vukićević i dodaje:

Onaj ko je prekršio Ustav je upravo predsjednik Demokratske partije socijalista, jer sa pozicije predsjednika države nije pozvao na konsultacije sve predstavnike političkih partija, što je jasno propisano u članu 95 Ustava Crne Gore. I kada se jednom kompletira nezavisan Ustavni sud, ta će se činjenica i potvrditi, i to je jedan od razloga zbog kojih Đukanović blokira ovu instituciju.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.