Vučić: Na dobrom smo putu da ostvarimo planirani rast od 6 odsto

2

Predjsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn.

Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nastavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Tokom razgovora, Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mjere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti.

Martejn je pozdravio odgovornu ekonomsku politiku Srbije i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije.

-Srbija je ostvarila jedan od najboljih rezultata u prošloj godini uprkos izazovima pandemije- izjavio je Martejn, posebno istakavši da je Srbija bila jedna od retkih zemalja kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta od 5 odsto koju je dao prošle godine.

Vučić je dodao da je Srbija već posle prvog kvartala 2021. godine na dobrom putu da ostvari planirani rast od 6 odsto kako je i predviđeno, budući da je jedan od glavnih fokusa Vlade Srbije ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija.

-Srbija je 2020. godine bila u samom vrhu po privednom rastu u Evropi i uveren sam da i ove godine možemo da uđemo u prve tri ili četiri zemlje po rastu- rekao je Vučić i dodao da je zadovoljan time što Srbija i dalje, uprkos situaciji vezanoj za pandemiju, ima izuzetno jak priliv investicija.

Vučić i Jan Kejs Martejn razgovarali su i o novom aranžmanu savjetodavnog karaktera, koji je od posebnog značaja u svijetlu unapređenja opšte investicione klime u Srbiji, kao i u kontekstu još većeg poverenja investitora.

-Imajući u vidu ogroman napredak Srbije u proteklih osam godina, prioritetni cilj ovog aranžmana biće da očuva postignute rezultate, ali i da obezbedi podršku u daljem sprovođenju strukturnih reformi usmerenih na još brži, snažniji i održiviji rast-rekao je Vučić i zahvalio MMF-u i ličnom angažovanju Jana Kejsa Martejna na profesionalnoj i stručnoj podršci na koju Srbija umnogome računa.

Vučić je istakao da će Srbija posebnu pažnju posvetiti reformama u javnim preduzećima, te da će prioriteti i dalje biti ulaganja u infrastrukturu, stvaranje još bolje klime za investicije, veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i kapitalne projekte, što će dodatno i dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednim godinama.

(RTS)

2 Comments
  1. Jelena komentariše

    Ponosna sam! Srbija je mala ali daje velike rezultate!

  2. Ivana komentariše

    Aleksandar Vučić ima odličnu politiku ekonomskom razvoja i budućnost, odličnu politiku vođenja Srbije. Hvala predsedniče na svemu što činite zanašu državu i njene građane.Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.