Vučić na KiM: Nećemo da ratujemo, gradićemo škole i vrtiće

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas na Kosovu i Metohiji, gdje je obišao sjeverni i centralni dio pokrajine i razgovarao sa Srbima koji tamo žive.
“Mislim da je najviši interes Srba mir… i opstanak i ostanak na vašim ognjištima i da imate budućnost za svoju djecu”, rekao je Vučić posle razgovora sa predstavnicima političkih stranaka, građanima i privrednicima na Tehnološkom fakultetu.
Vučić je rekao i da ništa drugo Srbima na Kosovu i Metohiji nije potrebnije u ovom trenutku.
Na zahtjev nekih od okupljenih da se Srbima na severu obezbedi oružje, Vučić je rekao da je takvih zahteva bilo i na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata.
“Moj odgovor je bio da će Srbija da pomogne u davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove…”, rekao je Vučić i dodao da ne može da se saglasi sa zahtevima za davanjem oružja.
Dodao je da je takve zahtjeve čuo iz grupe okupljenih ispred zgrade Tehnološkog fakulteta.
“Rekao sam i Milanu Ivanoviću da vidimo šta još možemo da učinimo za KBC u Mitrovici”, rekao je Vučić.
On je poručio da je dogovoreno i da Srbija ove i naredne godine finansira šest miliona evra za vodovod koji nedostaje u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.
U pratnji Vučića su direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i direktor BIA Bratislav Gašić.
„Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže. Došao sam da razgovaram o bezbjednosti Srba. Hoću da se zahvalim svim Srbima na KiM, zbog želje da sačuvaju Srbiju, ali i svoje porodice. Došao sam da poručim Albancima, bez obzira na to što Srbe doživljavaju kao protivnike, ali da Srbija želi mir i da želimo da taj mir sačuvamo. Viševjekovne razmirice možemo da riješimo“, rekao je Vučić.
“Mi ćemo razmjenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvatri biti jasnije”, rekao je Vučić u manastiru Banjska.
On je rekao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbjednost i treća da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupciji u sopstvenim redovima.
“Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbije je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Došao sam da razgovaram o bezbjedniosti Srba, o tome koji organi su tu da im tu bezbjednost garantuju”, rekao je Vučić.
On je rekao da je došao i da poruči Albancima da nerijetko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir.
“Da višedecenijske i viševjekovne razmirice riješimo, da obezbjedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu”, rekao je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.