Vođe klanova ne diraju: Hapse mobilne telefone i skupocjene satove

0

Svakodnevno nas Uprava policije, preko medija, zasipa saopštenjima, o sprovedenim akcijama protiv kriminalnih grupacija u Crnoj Gori. Prije dva dana, objaviše podatak, da je tih dana upravo sprovedena 21 akcija, koja za cilj ima borbu protiv organizovanog kriminala. Naravno, sve akcije policije treba pohvaliti, naročito one koje imaju za cilj bolju bezbjednost građana, ali i na kraju svake treba podvući crtu i vidjeti šta je ta akcija konkretno donijela. Ako pogledamo šta je sve zaplijenjeno u tim akcija i koliko lica je uhapšeno, dolazimo do zaključka, da su u tim akcijama najgore prošli mobilni telefoni, satovi i skupocjeni automobili. Upravo te tri stavke su najviše bile na udaru pomenutih akcija. Od hapšenja “krupnih” zvjerki iz svijeta kriminala nije bilo ništa. Par privođenja, zbog nedozvoljenog držanja oružja, neka zalutala prijava zbog gram, dva droge. O oduzetim stvarima ne treba trošiti riječi. Vođe kriminalnih grupa, oni niži u hijerarhiji, pa čak i obični kuriri, ostali su van domašaja pravde.
Akcije su sprovođene širom Crne Gore, nema grada u kojem policija nije intervenisala, kako prenose mediji. Spektakularni upadi u kuće i objekte, praćeni kamerom, a rezultat ravan nuli. Ako je cilj menadžmenta policije bio marketinške prirode, onda su prvih dana i uspjeli u namjeri. Ukoliko im je cilj bio obračun protiv mafije, onda u namjeri nijesu uspjeli. Vođe kriminalnih grupa su ostali van domašaja pravde.
Pretresanjem stanova i kuća osoba koje nijesu ni blizu vrha kriminalnih piramida država svjesno pokazuje da je nemoćna u obračunu sa organizovanim kriminalom. Ako zaista žele da se istinski bore protiv kriminala, zar nije logično da policijsku akciju izvedu prvo u Splendidu, gdje se nalazi centar kriminalne moći u Crnoj Gori i da tako pokažu da stvarno imaju namjeru, volju i moć da stanu na put kriminalu.
Organizovani kriminal je zarobio Crnu Goru i sa kozmetičkim akcijama kakve su one koje crnogorska policija sprovodi u posljednjih mjesec dana nema boljitka u borbi protiv kriminala.
Ovim akcijama na udaru policije našao se osmi ili deveti ešalon kriminalaca, riječ je o raznim kuririma zamjenika vođa kriminalnih grupa. I šta imamo kao rezultat tih akcija? Nekoliko prijava, oduzeto nešto municije i novca i svi poslije nekoliko dana budu pušteni na slobodu. Eto, toliko o ozbiljnosti ovih policijskih akcija. Naravno sve te akcije sprovode se u momentu kad i policija zna da se vođe kriminalnih grupa ne nalaze u Crnoj Gori, tako da im ove akcije ne mogu ni nauditi. Ovakve policijske akcije neće zaustaviti dalju eskalaciju sukoba između klanova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.