Vladimir Pavićević za BORBU: Ako ne dođe do rekonstrukcije Vlade onda će DPS jačati, nema reformi sa ovakvim tužilaštvom!

12

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ocijenio je da ako ne dođe do rekonstrukcije Vlade, onda će DPS iz dana u dan jačati.

On smatra da je vrijeme da se izvrši rekonstrukcija Vlade kako DPS ne bi dodatno jačao, smatra da Milo Đukanović najviše krivi Aleksandra Vučića za svoj poraz na izborima, a ne politiku koju je propagirao 30 godina.

Kako komentarišete poslednje izjave Mila Đukanovića na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića?

Utisak je da više od bilo koga drugoga Milo Đukanović za svoj poraz na izborima krivi Aleksandra Vučića. Kao da smo svi mi živjeli negdje drugo, a ne u Crnoj Gori i da nismo vidjeli stotine hiljada građana Crne Gore na litijama. I kao da nijesmo vidjeli da su se Đukanovićevi politički protivnici na izborima dokazali kao snažniji i ozbiljniji od njega. Đukanovićev DPS su razvlastili građani Crne Gore na izborima u Crnoj Gori, to je prva stvar koju valja pomenuti u odgovoru na Vaše pitanje. Relevantno je to što je uoči izbora Milo Đukanović ostao bez podrške na zapadnim adresama i to se neće promijeniti ma koliko se on trudio da svoje pristalice ubijedi da će uskoro sve biti po starom.

Šta je rješenje? Rekonstrukcija Vlade? Kada bi najbolje bilo da se Vlada skroz rekonstruiše pa i sam premijer da se smijeni?

Vrijeme je da se to jasno kaže – Zdravko Krivokapić nije bio pravi izbor za mjesto predsjednika Vlade. Ne snalazi se na toj poziciji i djeluje kao da je potpuno politički dezorjentisan. I dalje jak DPS je direktna posljedica toga. Zato bi najbolje rješenje da za predsjednika Vlade bude izabran neko drugi. Ukoliko to nije jednostavno sada uraditi, onda je drugo najbolje rješenje rekonstrukcija Vlade u kojoj bi se našlo mjesta za političke autoritete iz Demokratskog fronta i za predstavnike stranaka nacionalnih zajednica. I naravno, neophodna je promjena u strukturi Vlade jer ova struktura koju sada imamo nije logična i nije dobra.

Vaše mišljenje o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, gdje treba biti potpisano i da li treba da bude javno objavljen da javnost ima uvid u isti?

Prvo, država je procijenila da je takav ugovor potreban, to je procijenila i Srpska pravoslavna crkva. Prema tome, postoji obostrana volja da se neki odnosi urede. Drugo, slični ugovori su već potpisani sa ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama i pretpostavljam da će tim ugovorom da se dodatno urede odnosi sa džavom koje ne regulišu postojeći zakoni. I treće, pitanje je svake strane potpisnice da sama uredi i ko će u njeno ime potpisati taj ugovor. Taj ugovor ne smije da bude stavljen pod bilo kakav veo tajnosti. Suprotno tome, svaki dio procesa koji vodi ka potpisivanju tog ugovora i sam ugovor treba da bude rađen transparentno.

Da li zakoni o tužilaštvu treba da idu na javnu raspravu i da se uključi cijela javnost i tužioci iz sadašnjeg sastava ili treba da ostane u okvirima Vlade i parlamentarne većine?

Najbolji predlog izmjena tužilačkih zakona bio je onaj koji su bili potpisali svi poslanici nove većine u Skupštini. I ja do sada nisam nigdje naišao na suštinske razloge za povlačenje tih zakonodavnih projekata. Odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala žele građani Crne Gore, to podržavaju i evropski partneri Crne Gore i do pretpostavki za tu borbu se dolazi izglasavanjem upravo onih promjena tužilačkih zakona koje su bile predstavljene na samom startu. Neodlučnost Vlade u ovom polju čini je slabom Vladom. A slaba Vlada logično znači da je DPS jači. Dakle, neophodno je da Vlada ima reformsko usmjerenje i da je odlučna u reformama. Takav pristup je do sada izostajao.

12 Comments
 1. LipaLipa komentariše

  … cus, ovog najbolji predlog zakona o tuzilastvu, bio onaj prvi, … mozda i bio, medutim, mi smo dio evrope, nato, … kolko god se mi to prihvatali ili ne prihvatali, to je realnost, … ako cemo tamo, sve su partije za to oprdeijljene, javno, … oda moramo i njihove sugestije, prihvtiti, da kako, … posebno ako su korekcije, ipak u glavnom kontekstu, smejna tuzilaca, … ne kolje se vo radi kila mesa, … aj’ zdravo, …

  16
  40
  1. Kontra revolucija komentariše

   Lipa, niste vi ni korakom u evropi !.
   Još 10 godina ako imate srece !.
   A za NATO ste topovska municija koja štiti americke granice u Afganistanu !.
   Cast Lipa, cast ako barem malo imaš, ne ulizuj se toliko mozda od toga i ne bude ništa !.

   12
   5
 2. Insajder komentariše

  Front je imao ponudu da popuni potpresjednicka mjesta u Vladi i odbio je izvodeci partijsku racunicu bez razmisljanja o gradjanima koje predstavlja.Odbijajuci da politicki ojaca Vladu oslabio je sebe sto ce najbolje pokazati rezultat u Herceg Novom.

  15
  27
  1. Q komentariše

   Jebo vam front mater svima gadovi nacisticko sovinisticki !

   7
   5
 3. Lemi komentariše

  Ovu bravinu nema ko nije mrsno. Jedino jos na Borbi dobija prostor!

  15
  28
 4. Darko komentariše

  Ti ces govedo posebno da platis
  Stetocino

  12
  26
 5. Nahija komentariše

  Dosledan čovjek, Vidi se da je pomiješao gradivo Anđele Borilović i DF-a .
  Još ga jedino BORBA pitomi?

  12
  24
 6. alf komentariše

  Zdravku Krivokapicu jos niko nije objasnio da mu baba nije ostavila u nasljedstvo mjesto premijera i da treba da se makne jer to ocito nije za njega.Od pocetka kako je zasjeo na mjesto premijera samo je radio lose stvari a nista dobro i pozitivno,da se bar trudio covjek bi rekao ali ne on je na svaku svoju gresku samo udarao kontre onima koji ga na gresku upozore.Zato kazite Krivokapicu da mjesto premujera nije nasljedno i da ga on ne zadluzuje.

  117
  6
 7. Marko komentariše

  Je li ovo crnogorski Vulin

  5
  27
 8. Darko komentariše

  Ostavka. DF je jedino rjesenje.

  28
  7
 9. Darko komentariše

  Kad bi DF usau u vladu, kriminalcima bi pukla pogibija. Ne vjerujem da bi Spuz imao kapacitet da ih smjesti i prevaspita.

  43
  2
 10. Berane komentariše

  Bravo Vlado, to je to! Sve covjek hirurski precizno objasnio!

  12
  5
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.