Vladika Metodije povodom „slavljenja“ Oluje: Protjerali su naš narod, a zemlja im je sve više pusta

0

Dok je preko 350.000 Srba protjerano iz Republike Srpske Krajine, Hrvatska danas slavi takozvani Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. godišnjicu vojne operacije „Oluja“.

Hrvatski državni vrh tvrdi da je za 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara, kako navode, „okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu“.

Središnja svečanost održaće se danas u Kninu na stadionu NK Dinara, a najavljen je dolazak državnog vrha koji će održati govore. Predviđen je dolazak premijera i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, kao i pjevačice Doris Dragović.

Na proslavi hramovne slave u Đurđevim Stupovima u Beranama juče je o akciji Oluja i protjerivanju Srba govorio i episkop budimljansko- nikšićki Metodije, poručivši da treba svi molitveno sjećamo stradanja našeg naroda, koji je prognan iz Srpske Krajine u Hrvatskoj.

– Preko dvije stotine hiljada ljudi je tada protjerano i preko 1800, bezmalo dvije hiljade ljudi, pobijeno, uglavno. Sve je bilo nejač, žene, djeca i stari iznad 60 godina. Sjećamo se njih, molimo se Bogu i znamo da, iako su tada oni koji su to činili našem narodu, na prostoru na kojem sad oni žive, u toj svojoj državi, misleći da će sebe usrećiti, svoju državu i narod tako što će drugi narod, koji ne navide, mrze, ne vole protjerati i time sebi više mjesta i prostora učiniti za život, koji će im biti udobniji, ljepši, ovih 27 godina kojih je proteklo pokazalo je da tih 200 i više hiljada naših protjeranih sunarodnika je duplo manji broj od onih Hrvata koji su, za ovih nekoliko godina, otišli iz svoje zemlje, iz koje su protjerali naš narod, time svjedočeći da sebe nijesu usrećili nego da se ta zemlja sve više pusta i polako iseljava- kazao je episkop.

Poručio je da je ovo velika opomena ne samo za njih koji su napravili taj veliki grijeh prema svojim susjedima i sažiteljima, narodu koji je tu autentičan i autohton, i koji je protjeran.

– To je opomena za sve one koji misle da, tjerajući druge ljude koji su različiti i na različit način se Bogu mole, ili se uopšte ne mole, da će usrećiti sebe i svoju državu ako njih budu protjerali, ako im budu nanijeli zlo. Ako se zlo vrši u ime nekog višeg cilja, taj cilj i rezultat će uvijek biti naopak i propast, jer to nije način. Tako nas nije Hristos učio kako treba da živimo. Na taj način sigurno nećemo biti izabrani u poslednjem danu, kada Hristos bude dolazio- naveo je vladika budimljansko-nikšićki Metodije.

Akcija „Oluja“ je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine.

Svoje domove napustilo je preko 350.000 Srba, stradala je 1.881 osoba, dok se, prema podacima dokumentacio-informacionog centra „Veritas“, 654 osobe i dalje vode kao nestale.

Na Trgu slobode u Novom Sadu sinoć je održana državna manifestacija posvećena sjećanju na sve stradale i prognane Srbe, povodom 27. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“.

Parastos svim žrtvama te akcije služio je patrijarh Porfirije, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Jasenovac i „Oluja“ nisu nikakav mit.

Mi ne sanjamo osvetu ni promjenu granica. Svakodnevno napadaju Srbiju i nikada nije dosta, koliko god da ćutimo, ne ćutimo dovoljno, koliko god da molimo, nikad ne klečimo dovoljno. Koliko god da priznamo druge žrtve, nikada nije dovoljno. Mi hoćemo mir po svaku cijenu- zaključio je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.