Vlada: Đukanović obmanjuje javnost, za epidemiološko stanje je odgovorna prethodna vlast

1

Iako smo u prethodnom saopštenju Vlade povodom reagovanja predsjednika države na temu nabavke vakcina protiv COVID-19, kao i u ostalim obraćanjima javnosti, bili veoma jasni, očigledno je da predsjednik Milo Đukanović ostaje uporan u želji da obmanjuje crnogorsku javnost, saopšteno je iz Vlade.

Povrh svega, kako dodaju, ovog puta čini korak dalje i Ministarstvo zdravlja, odnosno Vladu optužuje za gubitak života ljudi koji je, kako kaže, moga biti izbjegnut “efikasnijim postupanjem države”, aludirajući prvenstveno na ponudu donacije Petrosa Statisa.

“Ponavljamo – svaka donacija fizičkih ili pravnih lica (svih koji nijesu proizvođač ili vlada) kada je riječ o vakcinama direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja. Iako u svijetu zasigurno postoji veliki broj pojedinaca koji bi imao sredstva i volju da donira vakcine, Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da ne poznaje takvu praksu. Dakle, svaka ponuda donacije mogla bi se smatrati ugrožavanjem dobijanja vakcine pouzdanim putem, tj. direktnim ugrožavanjem zdravlja građana”, objašnjavaju iz Vlade.

Vakcina se, naglašavaju oni, ne nabavlja kao medicinska oprema, niti kao građevinski materijal ili neki sličan proizvod, s čim predsjednik Đukanović očigledno nije upoznat, jer se takvim aktivnostima nije ni bavio.

“Smatramo apsolutno nedržavničkim, nemoralnim, a istovremeno i neistinitim i opasnim optužbe Đukanovića da je aktuelna Vlada odgovorna za gubitak ljudskih života. Za epidemiološko stanje u Crnoj Gori odgovorna je prvenstveno prethodna Vlada koja, podsjećamo, nije sklopila niti jedan jedini bilateralni ugovor za nabavku vakcina, niti je uplatila garancije za COVAX program. Đukanovićevom režimu možemo zahvaliti i za opšte stanje u svim resorima, pa i zdravstvenom”, naveli su iz Vlade.

Kako ističu, došli su da rade i ozdrave Crnu Goru, ne samo od koronavirusa, već u svakom smislu.

“Posao nije niti mali, niti lak, ali je započet temeljno, stručno i odgovorno, te već daje prve rezultate na različitim poljima. Konačno, Vlada premijera Krivokapića uspjela je, napornim i upornim radom da za nešto više od dva mjeseca obezbijedi da prve količine vakcina stignu danas u našu zemlju kao donacija države Srbje (dakle, bilateralnim putem). U narednim danima očekuju se vakcine iz direktnih pregovora sa Rusijom i Kinom, a zatim i Fajzerova vakcina”, zaključuju oni.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Pa što vam na dade par hiljada kao ispomoć EU? Šipak, umrite sluganijo!Što ih ne dobaviste tajno kao kredit!

    3
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.