Pet policajaca na provjeri zbog veze sa klanovima

0

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije provjerava pet policijskih službenika zbog sumnje da su povezani sa škljarskim i kavačkim klanom, piše Dan.

Prema nezvaničnim saznanjima, ovog lista, nadležni su do tih sumnji došli na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika, kao i po određenim prijavama.

Službenike Odjeljenja unutrašnje kontrole na provjeru određenih pripadnika policije prvenstveno je navela imovina koju oni posjeduju a za koju se sumnja da potiče od nezakonitih radnji povezanih sa kotorskim organizovanim kriminalnim grupama.

Pored ovih provjera, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom februara izvršili dvije provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju.

U jednom slučaju, na osnovu dokaza i stanja koji su ukazivali na nezakonito postupanje i zloupotrebe, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je nadležnom tužilaštvu zbog postojanja sumnje da je deset policijskih službenika počinilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti.

“Sumnja se da je jedan policijski službenik počinio krivična djela primanje mita, zloupotreba službenog položaja, nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Zatim, jedan službenik se sumnjiči za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, a tri policajca za primanje mita. Sumnja se da je pet policajaca počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, navedeno je u izvještaju.

Izvještaj o izvršenoj kontroli dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i povodom utvrđene osnovane sumnje da su četiri građanina počinila krivično djelo davanje mita, a jedan građanin primanje mita.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je i prijavu protiv jednog pripadnika Odjeljenja bezbjednosti Kotor zbog sumnje da je povezan sa članovima škaljarskog klana.

Nakon što nadležni izvrše sve potrebne radnje i utvrde činjenice, biće poznat dalji epilog ovog slučaja.

Unutrašnja kontrola će ispitati sve navode iz prijave kako bi provjerili da li se radi o lažnim optužbama ili o osnovanoj sumnji.

Predmet istrage su i sumnje u mogućnost da je taj kotorski policajac počinio krivično djelo odavanje službene tajne. Kako bi nadležni potvrdili ili odstranili te sumnje, ovaj službenik je pod posebnom prismotrom policijskog odjeljenja.

Protiv ovog policijskog službenika pokrenuto je nekoliko disciplinskih postupaka zbog težih povreda radnih obaveza, između ostalog i zbog napada na policijske službenike u Bosni i Hercegovini. Zbog tog napada je bio osuđen na uslovnu kaznu u Bosni iHercegovini, dok se u Crnoj Gori protiv njega još uvijek vodi postupak.

Istražne radnje koje se sprovode u odnosu na kotorskog policajca idu i u smjeru provjere njegove imovine, ali i kontakata koje ima i koje održava, a za koje postoji sumnja da su jedan od kanala vršenja nezakonitih radnji. Takođe, nadležni sumnjaju da ovaj policijski službenik određenu imovinu nije prijavio u skladu sa zakonom.

Kolegu sumnjičili zbog kavčana

Dan je početkom prošle godine objavio da je još jedan pripadnik kotorske policije, čiji je identitet poznat ovoj redakciji, predmet istrage Specijalnog policijskog tima zbog sumnje da je povezan sa kavačkim klanom.

Kako su tada saznali od izvora bliskih istrazi, policija je u saradnji sa tužilaštvom prikupljala operativne podatke u vezi sa ovim slučajem, a tokom istrage su uzete izjave od više osoba.

Pripadnici Specijalnog tima su po nalogu specijalnog tužioca ispitivali i da li je u ovom slučaju bilo korupcije.

I Unutrašnja kontrola policije tada je pokrenula istragu povodom iskaza policajca koji je svjedočio o vezama kavačkog klana sa kotorskom policijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.