Ukoliko zvanična Podgorica poštuje teritorijalni integritet Ukrajine neka poštuje i integritet Srbije

2

Posjeta premijera Dritana Abazovića Ukrajini i predsjedniku te zemlje Volodimiru Zelenskom otvorila je brojna pitanja koja se tiču crnogorske spoljne politike. Svakako se može konstatovati neprestani kontinuitet u diplomatiji i da je spoljnopolitički kurs Crne Gore jasan.

Ipak, svjesni smo takođe i činjenice da premijer Abazović juče, namjerno ili ne, nije pomenuo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, već samo podršku u vidu integracije Ukrajine u Evropsku uniju, i iskazivanje žaljenja zbog nastradalih u ratu. Možda jeste nezgodna tema, naročito ukoliko govorimo o zemlji koja je pogođena ratom, ali je vrlo bitno konstatovati i jednu bitnu činjenicu u vođenju spoljne politike Crne Gore – ukoliko poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, onda poštujmo teritorijalni integritet svih zemalja!

Ukoliko crnogorska vlast insisitra na zapadnoj politici, i ukoliko je ista ta vlast toliko „dobra“ sa briselskim zvaničniciima, zašto ih ne pitaju kako je moguće da se podržava teritorijalni integritet jedne zemlje u srcu Evrope, a ne podržava se za drugu, takođe evropsku zemlju? Naravno govorimo o beogradsko-prištinskom problemu odnosno kosovskoj* problematici – je li ili nije država.

Ukoliko želimo da vodimo principijelnu politiku, onda ne smije biti mjesta selektivnosti i modelu – ovima ćemo da podržimo integritet a ovima nećemo. Imajmo u vidu i činjenicu da čak i ove dvije zemlje koje su trenutno u ratu, Rusija i Ukrajina, ne priznaju Kosovo* kao nezavisnu državu. Iako u sukobu, i jedna i druga strana fronta je pokazala da poštuje principe međunarodnog prava, koje bi trebalo da i dalje postoji u nekim naznakama, samo što se ne sprovodi u slučaju Srbije.

A to glasi: Teritorijalni integritet je načelo međunarodnog prava prema kome suverene države uživaju pravo na nepovredivost vlastitih granica, odnosno prema kome države ne bi trebale podupirati secesionističke pokrete ili promovisati promjene granica drugih država. Jednostrana promjena granica se smatra činom agresije, a države se trebaju uzdržavati od priznavanja nezavisnosti na takav način stvorenih državnopravvnih entiteta.

Sudeći po ovome, Kosovo je Srbija.

2 Comments
  1. Pero Przina komentariše

    A neka i zvanicni Beograd postuje teritorijalni i svaki drugi integritet Crne Gore.

    1. Dobrilo komentariše

      Aman Perice, jel to zvanicni Beograd preferira Prevlaku za Srbiju, ili pokusava da ispravlja granicu prema takozvanom kosovu?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.