U Bijelom dvoru obilježena slava Beograda ustanovljena prije 520 godina

0

Slava grada Beograda, Spasovdan, danas se obilježava u Skupštini grada.

Na svečanoj ceremoniji lomljenja slavskog kolača, prisustvovali su brojne zvanice, kao i patrijarh Porfirije i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Prisutnima se patrijarh Porfirije obratio sledećim riječima:

-Uvaženi gradonačelniče, uzvišeni nadbiskupi, draga braćo iz Islamske zajednice, draga braćo i sestre, danas je slava grada Beograda, već 520 godina slavi, još za vrijeme despota Stefana Lazarevića i od tada se liturgija služi u svim hramovima u Beogradu, ali i litija za osvećenje svih ulica, ljudi, kuća u gradu. Činjenica da grad i danas slavi slavu kao i u vrijeme velikog despota srpskog, pokazuje da oni koji vode grad znaju da je veoma važno da budemo organizovani u svom životu, da imamo što je moguće viši standard, da budemo iznad svega bezbjedni, da imamo sve moguće institucije vrlo brzo dostupne. Važna je nada socijalna dimenzija, ali grad ne bi bio grad da nema svoju vertikalu. Oni znaju da nije samo dovoljno urediti život na praktičnom planu, već da u gradu žive ljudi koji su duhovna bića. Otuda slaveći svetitelje mi slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo.

Ako se ne bavimo pitanjem vjere, nemoguće je živjeti. Mi hoćemo da uvažavamo sve potrebe čovjeka, one najvažnije dvije, jednu istorijsku koja se tiče tijela i druga duše, koja se uzvodi i ide ka nebesima. Danas slavimo uzlazak sina Božjeg na nebo. Krajnji cilj mora da bude božanski poredak, ljubav podrazumijeva zajednicu, da ja ne postojim bez drugog, da uvijek ima mjesta za Boga. Neka je srećna i blagoslovena današnja slava svim žiteljima Beograda, neka Gospod podari mir, unutrašnji, i onaj među nama – rekao je patrijarh.

Nakon patrijarha Porfirija prisutne je pozdravio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je svima poželio dobrodošlicu, ne krijući oduševljenje što se slava grada obilježava u Starom dvoru:

– Dana je slava svih Beograđana, svih nas, izuzetno sam srećan što smo pored 500 godina slave vratili da se posle 15 godina ona obilježava u Starom dvoru, u kući svih nas. Dok god budem na čelu grada, ovdje će se slaviti i držati naših tradicionalnih vrijednosti. Bez njegovanja i očuvanja tradicije, ne možemo da idemo naprijed, ni kvalitetno vaspitavamo pokoljenja i nadamo se boljitku društva. Želim vam dobrodošlicu u našu i vašu kući, i da u ovom momentu koji je težak za srpsko društvo pokažemo da ono što nas je očuvalo svih vjekova, a to je srpska crkva, da se oko nje uvijek okupimo. Osjećajte se kao kod kuće, srećna slava – poručio je Šapić.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.