Tviter po nalogu FBI pred izbore 2020. cenzurisao priču o laptopu Bajdenovog sina

0

Tokom redovnih sastanaka pred izbore 2020. godine, Federalni istražni biro (FBI) upozorio je „Tviter“ da očekuje operacije hakovanja i curenja informacija o sinu tadašnjeg predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, rekao je pod zakletvom Joel Rot, bivši direktor za bezbjednost i integritet na „Tviteru“, otkriva „Njujork post“.

Upozorenja su bila toliko konkretna da je Tviter istog trenutka cenzurisao priču o laptopu Hantera Bajdena kada se ona pojavila 14. oktobra iste godine, primjećuje američki list i dodaje da je novi vlasnik kompanije Ilon Mask taj potez nazvao „miješanjem u izbore“.

„Na ovim sastancima sa obavještajnom zajednicom rečeno mi je da očekujem da će pojedinci povezani sa političkim kampanjama biti predmet hakerskih napada, kao i da će taj materijal, dobijen hakovanjem, biti distribuiran putem društvenih mreža“, rekao je Rot u decembru 2020. godine Federalnoj izbornoj komisiji i dodao:

„Na ovim sastancima sam takođe saznao da su postojale glasine da bi operacija hakovanja i curenja informacija uključivala Hantera Bajdena“.

Prethodno je vlasnik „Fejsbuka“ Mark Zakerberg izjavio da je FBI i tu kompaniju upozorio na „rusku propagandu“ pred izbore 2020. godine, te da je upozorenje bilo toliko specifično da je bilo jasno da se radi o priči o laptopu Hantera Bajdena.

U oktobru 2020, „Njujork post“ je objavio priču u kojoj je otkriveno da je Hanter Bajden, dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD, dogovarao unosne poslove sa kompanijama širom svijeta, između ostalog i tako što se pozivao na činjenicu da je njegov otac na vlasti, a mejlovi pokazuju da se Džo Bajden lično upoznao sa nekim od poslovnih partnera svog sina.

Kada se priča pojavila na sajtu „Njujork posta“, Tviter je istog trenutka zabranio mogućnost dijeljenja linka tog teksta, a tadašnjoj portparolki Bele kuće Kejli Mekeneni privatni nalog na Tviteru je suspendovan zbog pokušaja da sa pratiocima podeli tu priču.

Vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask prije nekoliko dana je, preko novinara Meta Taibija, objavio „Tviter dokumenta“ u kojima se navodi da je ta društvena mreža uklanjala sadržaj pod nalogom Demokratske partije i njenih članova, te da je za suspendovanje naloga Kejli Mekeneni koristila pravilnik o zabrani dijeljenja  dječije pornografije.

U novom sazivu Kongresa, republikanci će imati većinu u Predstavničkom domu i već najavljuju istragu o poslovima Hantera Bajdena, navodeći da je riječ o trgovini uticajem, a pod istragom će se naći i društvene mreže koje su cenzurisale tekst „Njujork posta“.

Međutim, nova saznanja omogućavaju istragu o kršenju Prvog amandmana američkog ustava kojim se garantuje pravo na slobodu govora.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.