Tenzije na samitu u Kambodži: Lavrov i Vang nisu htjeli u istu prostoriju sa Blinkenom i Jošimašom

0

Došlo je do tenzija na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu, gdje su se našli državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu, a AP navodi da je Vang potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom.

Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je sjeo na svoju stolicu.

Glavni momenat, ipak, dogodio se kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimaša počeo da govori, a Lavrov i Vang su napustili prostoriju, prema riječima diplomate koji je prisustvovao sastanku, ali je želio da ostane anoniman.

To je dio eskalacije tenzija vezanih za kineske vojne vježbe na teritoriji Tajvana, a nakon ispaljivanja 11 raketa na područje oko ostrva. Kina navodi da „ispituje svoju vojnu spremnost”, ali nisu isključene pretenzije na teritoriju Tajvana.

Japan je izvijestio da je pet projektila, od njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. Zbog toga su Vang Ji i Jošimasa Hajaši navodno razmijenili teške riječi na samitu.

 

OVO PREDSTAVLJA ESKALACIJU

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da kineske vojne vježbe usmjerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vježbe pokrenute su nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posjetila Tajvan u utorak.

Kina je odabrala da pretjerano reaguje i iskoristi posjetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza” kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, takođe, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon „opasnih akcija koje je Kina preuzela”, prenio je AP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.